Były lider KOD skazany – pękniesz ze śmiechu, gdy poznasz uzasadnienie!

Mateusz Kijowski został nieprawomocnie skazany na rok więzienia w zawieszeniu na dwa lata i całe 5 tysięcy zł grzywny.

Co ciekawe oskarżony wraz z Kijowskim były skarbnik KOD Piotr Ch. nie został ukarany. Chociaż według prokuratury obaj poświadczyli nieprawdę w dokumentach w postaci 9 faktur z 2016 r. wystawionych komitetowi społecznemu KOD i stowarzyszeniu KOD przez firmę Kijowskiego i jego żony. Mieli w ten sposób przywłaszczyć ponad 120 tys. zł.

Dlaczego jeden ma pójść wolno, a drugi ma iść siedzieć? Najwyraźniej Kijowski nie został skazany za fałszowanie faktur, lecz – jak stwierdza ustne uzasadnienie wyroku – za zmianę KOD-u z…

…organizacji, rozwijającej się, prężnej, dynamicznej, zmienił się w organizację, o której coraz mniej było słychać, coraz mniej aktywną, coraz mniej znaczącą. Teraz pada pytanie, czy jeszcze KOD istnieje – tłumaczył sędzia Sądu Rejonowego w Pruszkowie  Albert Parzyszek. – I to była ta cena społeczna wynikająca z tego właśnie faktu wystawienia tych nieszczęsnych faktur. To świadczy o dużej społecznej szkodliwości czynu.

To tyle w temacie zadośćuczynienia za krzywdy – ukradli 120 000 zł, muszą oddać 5 000 zł i żaden nie siedzi – złodziejstwo popłaca.

Christopheros