Będzie nowy wicewojewoda lubelski. To były wojskowy i samorządowiec

Lubelski Urząd Wojewódzki (fot. Maciej Kaczanowski)

Najprawdopodobniej w środę pracę na stanowisku wicewojewody lubelskiego rozpocznie Bolesław Gzik. To były wojskowy i samorządowiec z powiatu janowskiego, związany z Solidarną Polską Zbigniewa Ziobry.

O planach powołania drugiego wicewojewody (funkcje pierwszego od 2015 roki pełni Robert Gmitruczuk) pisaliśmy w lutym. Już wtedy pojawiły się pogłoski o kandydaturze Gzika. Ówczesny rzecznik wojewody Lecha Sprawki Marek Wieczerzak proszony o komentarz tłumaczył wtedy jedynie, że takie rozwiązanie umożliwia ustawa regulująca funkcjonowanie administracji rządowej. Wymagałoby to jednak wprowadzenia zmian w statucie Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego.

Jak dowiadujemy się nieoficjalnie, we wtorek Lech Sprawka spotkał się z Bolesławem Gzikiem. Od dyrektora Biura Wojewody Pawła Paszki dowiadzieliśmy się jednak tylko, że oświadczenie w tej sprawie zostanie przedstawione w środę.

Gzik jest emerytowanym wojskowym. Karierę w armii zakończył w stopniu pułkownika. W latach 2002-2006 był starostą janowskim. Do rady powiatu dostał się wtedy jako kandydat prawicowego komitetu Przymierze, który po wyborach samorządowych współrządził z PSL i SLD. W 2011 roku bezskutecznie startował do Sejmu z list partii Polska Jest Najważniejsza. Ostatnio jest kojarzony z Solidarną Polską, w ostatnich wyborach parlamentarnych miał wspierać w kampanii Jana Kanthaka, obecnego posła i współpracownika Zbigniewa Ziobry. To właśnie jego ugrupowanie w ramach umowy koalicyjnej ma decydować o obsadzie stanowiska wicewojewody lubelskiego.

Z Bolesławem Gzikiem nie udało nam się skontaktować, nie odbierał telefonu.Bolesław Gzik (fot. powiatjanowski.pl)

Za:

Regionalny portal informacyjny Dziennik Wschodni