Zadłużony Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze nie wchłonie świetnie prosperującej przychodni MEDKOL

Jedni się cieszą, a inni czują rozgoryczenie, samo życie.
Pracownicy MEDKOLu, jednej z najstarszych przychodni w Zielonej Górze, która istnieje nieprzerwanie od 1948 roku, mogą odetchnąć. Koszmarna dla kadry przychodni wizja połączenia tej świetnie zarządzanej, przynoszącej zyski placówki z zadłużonym szpitalem uniwersyteckim, pomysł wojewódzkiego samorządu, nie zostanie zrealizowana. Po fali protestów pracowników przychodni MEDKOL, związków zawodowych NSZZ Solidarność i radnych miasta Zielona Góra, marszałek województwa Elżbieta Polak przekazała informację, że przychodnia nie zostanie połączona ze szpitalem uniwersyteckim.
„Będę pewna tej decyzji, jeśli zobaczę ją na papierze” – przewodnicząca zakładowej komisji NSZZ Solidarność przy przychodni MEDKOL.
„To bardzo dobra wiadomość dla pracowników i pacjentów” – przewodniczący zarządu regionu NSZZ Solidarność w Zielonej Górze.
Nie tylko pracownicy się cieszą, ale przede wszystkim pacjenci, którzy dalej będą mieli bardzo dobry dostęp do lekarzy specjalistów, nieograniczony obowiązkiem przyjmowania przez placówkę w pierwszej kolejności szpitalnych pacjentów.

Na podstawie gorzow.tvp.pl
Obraz Antonio Corigliano z Pixabay