Urzędnicy Świdnicy posunęli się trochę za daleko w ograniczaniu swobody obywateli

Obraz pijanych bezdomnych, uprzykrzających życie podróżnym na dworcach wpisał się już na dobre w polską rzeczywistość. Nie inaczej jest w Świdnicy, gdzie Straż Miejska w ciągu tygodnia musi interweniować w takich przypadkach kilka razy. Rada miasta w związku z tym zajęła się uregulowaniem zasad korzystania z dworca kolejowego. Projekt uchwały w tej sprawie złożył Miejski Zarząd Nieruchomości. Dotyczy wprowadzenia  przepisów porządkowych oraz sankcji za ich nieprzestrzeganie.

A może należy ustawić przed dworcem w Świdnicy wielkie lustro i wzorzec nieniechlujnego wyglądu?  Najlepiej szczegółowy opis zasad kwalifikacji wyglądu umożliwiającego odwiedziny dworca, który także w formie małej zgrabnej książeczki każdy mieszkaniec Świdnicy powinien nosić przy sobie.

Na podstawie swidnica.naszemiasto.plhttps://swidnica.naszemiasto.pl/nie-wpuszcza-na-dworzec-osob-o-niechlujnym-wygladzie/ar/c1-7571153

Oprac. BC, red. GC

Obraz Goumbik z Pixabay