Świnoujskie „kwiatki” A. D. 2019

Parę rzeczy sprawiło, że poprzedniego roku władze Świnoujścia nie mogą uznać całkowicie udanym. Na przykład stara, rozkopana historyczna promenada przez, którą miasto musiało zwrócić środki pozyskane na inwestycję z unijnych funduszy, ponieważ minął czas jej zakończenia i rozliczenia. Już latem mieszkańcy i turyści mieli się cieszyć nową promenadą zdrowia i odnowioną promenadą historyczną. Niestety z powodu opieszałości i problemów wykonawcy, oddanie do użytku pierwszej zostało mocno opóźnione a po promenadzie historycznej pozostały tylko rozkopy i piach. Stare płyty chodnikowe zniknęły, i tak już zostało. Pierwotny termin zakończenia prac przypadający na koniec października 2018 roku, został aneksem do umowy przeniesiony na 30 września 2019 roku. Miasto naliczyło wykonawcy łącznie ponad 1,5 mln zł kar umownych, a samo straciło przyznaną dotację unijną w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego dotyczącego rozwoju zasobów endogenicznych na kwotę ponad 7 mln zł. Miasto się jednak nie poddaje i zamierza wystąpić o fundusze na inwestycję w kolejnym, uruchomionym już konkursie Zarządu Województwa na rozdział środków unijnych. Jeśli wniosek zostanie odrzucony pozostanie egzekwowanie roszczenia od wykonawcy, który na koniec roku przyspieszył jednak trochę działania i na promenadzie historycznej pojawiły się kolejne części nowej nawierzchni.Druga sprawa, to kontrowersyjne i burzliwe działanie Miejskiego Domu Kultury pod nowym kierownictwem Andrzeja Pawełczyka, prowadzącego wcześniej galerię Miejsce Sztuki 44. Zwolnienie Anety Kruk instruktorki od lat prowadzącej „O!środek Działań Teatralnych” oraz „wyrzucenie” z warszowskiej filii MDK szantowej amatorskiej grupy seniorek Keja spowodowały duże niezadowolenie lokalnej społeczności oraz zły odbiór sposobu zarządzania placówką. Nowa wizja prowadzenia, sposobu pracy i oferty kulturalnej MDK, powodowała również piętrzenie się napięć i konfliktów wśród pracowników placówki co nie wpływało pozytywnie zarówno na jej działanie jak i społeczny odbiór. Miasto w związku z tym nie przedłużyło umowy z dotychczas kierującym placówką. Nowym dyrektorem świnoujskiego MDK, zarządzającego amfiteatrem, muszlą koncertową, salą widowiskowo-sportową, dwiema galeriami sztuki, budynkiem przy Wojska Polskiego oraz prawobrzeżnymi filiami została Lidia Masłowska pełniąca wcześniej funkcję zastępcy naczelnika Wydziału Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu w urzędzie miasta.
Na podstawie swinoujscie.naszemiasto.pl,  24kurier.pl,                        swinoujskie.info

Fot. Paula21, Wikipedia