Pozwy wycofane, zwolnione dyscyplinarnie pielęgniarki z Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w Rzeszowie przywrócone do pracy

Związek pielęgniarek operacyjnych i anestezjologicznych opublikował na Facebooku, że wszystkie pozwy złożone przez byłego dyrektora szpitala przy ul. Lwowskiej, Krzysztofa Bałatę zostały wycofane.

Do pracy przywrócono także liderki jednej z organizacji pielęgniarskiej, która była skłócona z dyrekcją. Bałata zwolnił obie pielęgniarki dyscyplinarnie. Więcej szczegółów związkowcy mają podać niebawem.

Barbara Rogowska p.o. Dyrektora Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w Rzeszowie

Barbara Rogowska do czasu wyłonienia w konkursie dyrektora Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w Rzeszowie, będzie pełniła jego obowiązki. Rogowska zastąpiła Krzysztofa Bałatę, który szpitalem zarządzał przez ponad dwa lata.

Zarząd województwa podkarpackiego powołał dziś Barbarę Rogowską na pełniącą obowiązki dyrektora Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 im. Świętej Jadwigi Królowej w Rzeszowie. Barbara Rogowska będzie pełnić tę funkcję do czasu powołania dyrektora wyłonionego w drodze konkursu” – napisał w komunikacie Tomasz Leyko, rzecznik prasowy urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie.

Barbara Rogowska przez kilka najbliższych dni będzie także dyrektorem przychodni przy ul. Warzywnej w Rzeszowie. Następnie na to stanowisko zarząd województwa wybierze inną osobę, która do momentu ogłoszenia konkursu, będzie pełniła obowiązki dyrektora przychodni.

Barbara Rogowska z wykształcenia jest socjologiem. Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu zarządzania systemem ochrony zdrowia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz jest specjalistą w dziedzinie pielęgniarstwa neurologicznego. Dodatkowo posiada certyfikaty z zakresu prawa zamówień publicznych oraz analizy ekonomicznej i finansowej.

Rogowska pracowała także jako pielęgniarka oddziałowa – kolejno w ZOZ Nr 1 w Rzeszowie, OLK w Rzeszowie, ZOZ MSWiA w Rzeszowie, a od 2012 roku w Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Rodziny w Rudnej Małej. Od 2002 roku prowadziła działalność związkową w strukturach związku zawodowego NSZZ Solidarność.

Wszystko wskazuje na to, że Barbara Rogowska, która do momentu ogłoszenia konkursu, pełni obowiązki dyrektora szpitala przy ul. Lwowskiej w Rzeszowie, spełniła postulaty pielęgniarek.

Źródło:

Nowiny