Wybory do rad osiedli w Tarnowie przełożone jednak na czerwiec

W związku z rozprzestrzenianiem się kornawirusa tarnowscy radni w trosce o bezpieczeństwo i zdrowie mieszkańców podjęli decyzję o przełożeniu wyborów do rad osiedli na czerwiec. Przedłużono także czas trwania członkostwa w działających obecnie  radach osiedli.

Decyzję o przełożeniu wyborów z 29 marca na 28 czerwca podjęli radni podczas dzisiejszej sesji Rady Miejskiej. Była ona podyktowana ogłoszeniem kilka dni temu na terenie naszego kraju stanu zagrożenia epidemicznego. Obrady w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa wyglądały inaczej niż zwykle. Cześć radnych pozostałą w domach i brała udział w sesji za pomocą transmisji onilne. Na sali pojawiło się także wymagane prawem kworum. Decyzja o przełożeniu terminu wyborów do rad osiedli zapadła jednogłośnie

– To byłaby skrajna nieodpowiedzialność gdybyśmy nie zmienili terminu wyborów i tym samu narazili mieszkańców – podkreśla Tomasz Olszówka, radny klubu Nasze Miasto Tarnów.

Podczas sesji podjęto także decyzję o przedłużeniu czasu członkostwa w obecnych radach osiedlowych do dnia wyborów (28 czerwca).

– To bardzo dobra decyzja. Przerwy w działaniu rad nie byłyby wskazane. Mogłyby zmniejszyć entuzjazm mieszkańców do działania i spowodować wiele formalnych problemów – podkreśla Mirosław Biedroń, przewodniczący Rady Osiedla Piaskówka i radny klubu PiS.

Nazwiska kandydatów do rad osiedli poznamy 23 czerwca.

Za: Gazeta Krakowska

Get involved!