Kontrola w Muzeum Lubelskim. Będą musieli naprawić nieprawidłowości

Muzeum Lubelskim kieruje Katarzyna Mieczkowska, od stycznia jako pełniąca obowiązki, gdyż konkurs na to stanowisko został unieważniony (fot. archiwum)

Zakup samochodu oraz sprzętu komputerowego – tych spraw dotyczą uwagi po kontroli w Muzeum Lubelskim przeprowadzonej przez pracowników Urzędu Marszałkowskiego. Dyrekcja placówki ma miesiąc na odniesienie się do wskazanych zaleceń.

Urząd Marszałkowski opublikował właśnie raport pokontrolny. Co z niego wynika? Uwagi dotyczą m.in. zakupów samochodu oraz sprzętu komputerowego dla muzeum. W pierwszym przypadku chodziło o brak uzasadnienia decyzji o sposobie wyłonienia dostawcy auta (7-osobowy VW turan za około 118 tys. zł), a w drugim o niedoszacowanie zamówienia. Kontrolerzy wytknęli też m.in. braki w aktach osobowych pracowników dotyczące np. nabycia praw do dodatków za wieloletnią pracę, czy danych o stażu pracy. Pod lupę wzięto też kilka przypadków związanych z wynajmowaniem przez muzeum pomieszczeń „po kosztach własnych”, w związku z czym dyrekcji nakazano dokonać aktualizacji stawek najmu.

Źródło:

Regionalny portal informacyjny Dziennik Wschodni