Czy dojdzie do prywatyzacji szpitala w Dębnie?

Starostwo myśliborskie zamierza pozbyć się kłopotliwego szpitala, który generuje problemy finansowe.  Nie myślą o wprowadzeniu programu naprawczego.

Właściciel szpitala w Dębnie, Starostwo Powiatowe w Myśliborzu ma pomysł jak pozbyć się uciążliwego balastu od lat przynoszącego straty. Samorządowcy prowadzą rozmowy w sprawie prywatyzacji lub dzierżawy placówki z prywatną firmą Grupa Nowy Szpital Holding S.A., która przejęła już wiele szpitali publicznych w Polsce.

Samorządowcy są za, związki zawodowe i prezes szpitala przeciw. Tam gdzie do tej pory wkroczyła Grupa Nowy Szpital dochodziło nie tylko do ostrych konfliktów z pracownikami, które często kończyły się zwolnieniami, ale również do ograniczenia pakietu świadczeń medycznych.

Jak twierdzi szefowa związkowej Solidarności szpitala w Dębnie, Urszula Bogdziewicz:
„Pomysł dzierżawy lub sprzedaży placówki holdingowi Grupa Nowy Szpital ze Szczecina, to najgorsze rozwiązanie (…)”.

Starosta myśliborski z PO, Andrzej Potyra, nie kryje swojego oburzenia:
„Wiadomo, związki zawodowe przeciwne wszystkiemu, tylko – dawać, dawać, a my nie mamy skąd brać”.

Prezes szpitala Krzysztof Prętnicki jest również przekonany, że pomysł starostwa godzi w dostęp wszystkich mieszkańców do kompleksowej opieki zdrowotnej:

„To jest zły pomysł, my opiekujemy się mieszkańcami czy nam się to opłaca, czy nie. (…)”.

Co na to internauci?
– Sprywatyzujcie też Policję, Straż Pożarną i drogi gminne…bo nie macie skąd brać! Jak się nie nadajesz człowieku na stanowisko to abdykuj!! – skomentował wypowiedź starosty na portalu radioszczecin.pl internauta Nomis
Na podstawie radioszczecin.plhttps://radioszczecin.pl/1,405023,pracownicy-szpitala-w-debnie-boja-sie-prywatyzac

Oprac. BC