29 marca 2020 r. w gminie Dobra odbędzie się referendum w sprawie odwołania panującej tam od lat wójt Teresy Dery

Gmina Dobra, tak czy nie? za odwołaniem pani wojt.

Komisarz Wyborczy w Szczecinie zatwierdził wniosek o przeprowadzenie w gminie Dobra referendum w sprawie odwołania panującej tam od lat wójt Teresy Dery. Głosowanie odbędzie się 29 marca 2020 roku. Komitet referendalny zebrał aż 2557 podpisów pod wnioskiem. 443 z nich zostało zweryfikowanych negatywnie. Do zatwierdzenia wniosku wystarczyło uzyskać pisemne poparcie 10 procent mieszkańców gminy, czyli ok. 1700 podpisów.

Grupa mieszkańców oburzona poczynaniami pani wójt od początku spotykała się również z negatywnym odbiorem ich społecznej akcji. Tym razem wg. portalu bezrzecze24.pl „tak duża liczba unieważnionych podpisów podważa wiarygodność inicjatorów referendum”. Na poparcie swojej tezy portal przytacza przykłady niedoinformowania składających podpisy o celu akcji zbierania podpisów a nawet przypadku wprowadzenia w błąd dwójki mieszkańców, którzy sądzili, że podpisują się na listach przeciw masztowi w Dobrej.

Z kolei pełnomocnik komitetu referendalnego, Jacek Zienkiewicz chwali się, że komisarz wyborczy „gratulował tak niskiego poziomu odrzuconych głosów”. „Czekamy na dokładne dane od komisarza wyborczego. Chcemy się dowiedzieć, z jakich powodów te podpisy nie zostały uznane”. Jest spokojny również o prawidłowość zbierania podpisów na listach poparcia akcji: „Wszelkie insynuacje, że mieliśmy wprowadzać w błąd, są nieprawdziwe. Jeżeli ktoś na portalu powziął taką informację lub dana osoba rzeczywiście została wprowadzona w błąd, to ma obowiązek zgłosić to do komisji wyborczej i do prokuratury. Ale takich zgłoszeń nie ma i myślę, że nie będzie. Bo to taki typowo marketingowy zabieg”.

Już wkrótce okaże się czy 14 zarzutów komitetu referendalnego  wobec działalności pani wójt jest na tyle mocnych, żeby cała gmina powiedziała jej stanowcze nie.

Na podstawie 24kurier.pl
Obraz z pixabay.com