29 marca 2020 r. w gminie Dobra odbędzie się referendum w sprawie odwołania panującej tam od lat wójt Teresy Dery

Gmina Dobra, tak czy nie? za odwołaniem pani wojt.

Komisarz Wyborczy w Szczecinie zatwierdził wniosek o przeprowadzenie w gminie Dobra referendum w sprawie odwołania panującej tam od lat wójt Teresy Dery. Głosowanie odbędzie się 29 marca 2020 roku. Komitet referendalny zebrał aż 2557 podpisów pod wnioskiem. 443 z nich zostało zweryfikowanych negatywnie. Do zatwierdzenia wniosku wystarczyło uzyskać pisemne poparcie 10 procent mieszkańców gminy, czyli ok. 1700 podpisów.

Grupa mieszkańców oburzona poczynaniami pani wójt od początku spotykała się również z negatywnym odbiorem ich społecznej akcji. Tym razem wg. portalu bezrzecze24.pl „tak duża liczba unieważnionych podpisów podważa wiarygodność inicjatorów referendum”. Na poparcie swojej tezy portal przytacza przykłady niedoinformowania składających podpisy o celu akcji zbierania podpisów a nawet przypadku wprowadzenia w błąd dwójki mieszkańców, którzy sądzili, że podpisują się na listach przeciw masztowi w Dobrej.

Już wkrótce okaże się czy 14 zarzutów komitetu referendalnego  wobec działalności pani wójt jest na tyle mocnych, żeby cała gmina powiedziała jej stanowcze nie.

Na podstawie 24kurier.pl
Obraz z pixabay.com