W Świnoujściu zawisła biało-czerwona flaga o powierzchni prawie 400 metrów kwadratowych i wadze blisko 100 kilogramów

Koronawirus nie przeszkodził alpinistom wciągnąć wielką biało-czerwoną flagę na latarnię morską w Świnoujściu.

Już po raz szósty 2 maja na najwyższej na polskim wybrzeżu  latarni morskiej w Świnoujściu pojawiła się ogromna narodowa biało-czerwona flaga o powierzchni prawie 400 m.kw. i wadze ok. 100 kg. Zawisła na wysokości 68 metrów, a widoczna bywa z odległości nawet kilkunastu kilometrów.

W ten wyjątkowy sposób Świnoujście obchodzi co roku Dzień Flagi Rzeczpospolitej. I chociaż tym razem bez tłumu ludzi, wielkiej fety i hucznej oprawy, ale za to w sprzyjających warunkach pogodowych, jak powiedział Piotr Piwowarczyk ze Świnoujskiej Organizacji Turystycznej:
„Flaga pięknie się rozwinęła. Wolontariusze odśpiewali hymn państwowy, tak więc odbyło się to w kameralnej atmosferze i przede wszystkim przy dźwięku łopoczącej flagi, bo kiedy tylko wjechała na kilka metrów, zaczęła pięknie tańczyć w morskiej bryzie”.

Gigantyczna flaga była szyta w świnoujskiej pracowni krawieckiej ponad tydzień, a akcję przygotowało kilkadziesiąt osób; krawcowe, latarnicy, wolontariusze, harcerze no i oczywiście alpiniści, którzy wciągali biało-czerwoną za pomocą specjalnego zespołu lin. Jak powiedział Norbert Martynik z Klubu Wysokogórskiego Watra:

„Zadanie może wydawać się proste, ale w rzeczywistości takie nie jest. Największą przeszkodą jest wiatr. Nie może być ani za silny, ani za słaby. Flaga jest jak gigantyczny żagiel, na który działa potężna siła. Trzeba być bardzo ostrożnym przy jej podnoszeniu. Byliśmy podzieleni na dwie grupy. Część stała na dolnym tarasie, a reszta na szczycie i wciągała liny. Cieszę się, że w tym roku po raz kolejny się nam udało i „biało-czerwona” cieszy oko”.
Flaga powiewała aż do zmierzchu.

Film ze Świnoujścia można obejrzeć na stronie:           https://24kurier.pl/aktualnosci/wiadomosci/gigantyczna-flaga-juz-na-latarni/

Na podstawie gs24.pl,  wiadomosci.onet.plhttps://gs24.pl/swinoujscie-najwieksza-flaga-w-polsce-zawisla-na-najwyzszej-latarni-morskiej-zobacz-zdjecia-02052020/ar/c1-14948964

Oprac. BC

Obraz padrinan z Pixabay