Prawie 5 000 osób wzięło udział w warszawskim Marszu dla Życia i Rodziny.

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Andrzej Duda na Marszu dla Życia i Rodziny w Warszawie 20-09-2020r

Prawie 5 000 osób wzięło wczoraj udział w warszawskim Marszu dla Życia i Rodziny. Pragnę podziękować tym, dzięki którym to wydarzenie było możliwe.

Po raz piętnasty przeszliśmy ulicami stolicy, tym razem pod hasłem „Wspólnie brońmy rodziny!”. Lecz po raz pierwszy było to wydarzenie tak wyjątkowe.

Jak już zapewne Państwo słyszeli, po raz pierwszy w warszawskim Marszu wziął udział prezydent Polski. Andrzej Duda przeszedł z nami kilkaset metrów. Dziękujemy i bardzo doceniamy ten gest, szczególnie, że pan prezydent uczynił to mimo licznych obowiązków związanych z prezydenckimi dożynkami.

Cieszymy się, że polskie rodziny mają takiego sojusznika, jakim jest najważniejsza osoba w państwie. Ufamy, że dzięki jego politycznej aktywności, rodzina oraz małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, będą chronione na wielu poziomach.
Odważne słowa wypowiedziała pani kurator Barbara Nowak. Zaapelowała do sędziów Trybunału Konstytucyjnego, aby rozstrzygając o konstytucyjności ustawy aborcyjnej stanęli po stronie cywilizacji życia, a nie progresywnej cywilizacji śmierci. Dziękujemy!
Pełnym Bożej mocy słowem pokrzepiał nas ks. Dominik Chmielewski, który wpierw pobłogosławił nas na rozpoczęcie Marszu, a na jego zakończenie wygłosił homilię i konferencję dla uczestników. Dodam, że Bazylika św. Krzyża pękała w szwach, a ludzie stali nawet na zewnątrz.
Atmosfera tegorocznego Marszu dla Życia i Rodziny przypominała tę, znaną z lat ubiegłych. Pokazaliśmy piękno polskich rodzin, zamanifestowaliśmy konieczność zwiększenia ochrony prawa do życia od poczęcia i domagaliśmy się skuteczniejszej obrony rodzin przed zagrożeniami ideologicznymi.

Ten Marsz nie mógłby przejść, gdyby nie ludzie dobrej woli i wielkich serc. Niektórym z nich należą się szczególne podziękowania.
Najpierw dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w Marszu. Szczególnie rodzinom z dziećmi i osobom starszym, które przyszły mimo wiadomych ograniczeń. Bez Was tego Marszu by nie było, a Wasze świadectwo jest niezwykle budujące dla innych.
Dziękuję wszystkim Darczyńcom Centrum Życia i Rodziny. Szczególnie myślę tu o Obrońcach Cywilizacji Życia – osobach, które regularnie, co miesiąc, wspomagają nas finansowo. To dzięki Wam, drodzy Państwo, mamy zaplecze finansowe do organizacji Marszów i innych kampanii w obronie życia i rodziny. Zachęcam wszystkich do dołączenia do tej grupy – więcej na Obroncy.org.pl
Dalej, dziękuję Straży Marszu Niepodległości, która od wielu lat sprawia, że obecne na nim rodziny mogą się czuć bezpiecznie. Tak było i tym razem, pomimo tego, że w pobliżu Marszu – czego nie pokazały media – pojawili się prowokatorzy (to nieco oddzielny temat, napiszę o nim wkrótce).
Dziękuję policji. Tak rzadko się Wam dziękuje i docenia się Waszą pracę i zaangażowanie. My to widzimy, tę Waszą życzliwość i pomocność.
Dziękuję wolontariuszom, którzy pomagali nam w kwestiach logistycznych. Najpierw dziękuję firmie „Bracia Tyszka” z podwarszawskiego Kazunia. Panowie są naszym kręgosłupem transportowym od kilku lat i robią to, nie oczekując nic w zamian.
Dziękuję kwestującym w ramach akcji „Słoiczek dla Chyliczek”. Udało nam się zebrać 7912,18 zł, która to kwota – mam nadzieję – konkretnie wspomoże wyposażyć ambulatorium w Domu Samotnej Matki.
Dziękuję Wojownikom Maryi, którzy wsparli nas i w przygotowaniach, i w śpiewie, a także pomocnym już podczas samego wydarzenia Rycerzom św. Jana Pawła II.
Bardzo, bardzo dziękujemy!

O wydarzeniu informowało większość mediów ogólnopolskich. Szczególnie zachęcam do obejrzenia pięknego spotu przygotowanego przez redakcję PCh24.pl
Nie ustajemy w naszej pracy w obronie życia i rodziny, a już same wydarzenia podczas Marszu wskazują, że musimy być czujni i zdecydowani. Ale o tym wkrótce – tymczasem zachęcam do obejrzenia zdjęć.

Centrum Życia i Rodziny