Związek Sybiraków w Gryficach żąda od władz miasta usunięcia tablicy upamiętniającej PPR

Ten niezwykły relikt ciemnego okresu polskiej historii zachował się do tej pory, w dodatku w doskonałym stanie na jednej z kamienic w Gryficach. Sybiracy o PPR: ,,To zbrodnicza organizacja, mamy dość zakłamywania historii”.

Tablica upamiętniająca Polską Partię Robotniczą ufundowana przez społeczeństwo ziemi gryfickiej w 1972 roku w 30. rocznicę powstania tej partii komunistycznej, jak gdyby nigdy nic ozdabia fasadę budynku z napisem mówiącym, że w nim ,,1 września 1945 r ukonstytuował się i pracował pierwszy w powiecie gryfickim komitet powiatowy Polskiej Partii Robotniczej”.

Związek Sybiraków w Gryficach żąda od władz miasta usunięcia tej kontrowersyjnej pamiątki po komunistycznej organizacji działającej w interesie sowietów, utworzonej w czasie II wojny światowej, której jednym z celów było rozbicie Armii Krajowej. Jak mówi Jadwiga Milczarczyk przewodnicząca Sybiraków w Gryficach, PPR była organizacją zbrodniczą i tablica po prostu im się źle kojarzy. Wywołuje wspomnienia strasznych przeżyć na Syberii.

Niestety jak twierdzi burmistrz Gryfic Andrzej Szczygieł sprawa nie jest taka prosta, ponieważ tablica upamiętniająca tę antypolską organizację znajduje się na fasadzie prywatnego budynku mieszkalnego i zdjąć ją może tylko właściciel kamienicy. Ale jest nadzieja, że sprawa zakończy się dla sybiraków pomyślnie. Burmistrz zapowiedział, że podejmie kroki aby sprostać ich oczekiwaniom. Zamierza zwrócić się z prośbą do mieszkańców kamienicy, jeśli wyrażą zgodę tablica zniknie na zawsze z przestrzeni publicznej miasta.

Dlaczego dopiero po tylu latach?! Co ciekawe jak donosi jeden z internautów (Damian) ,,w Szczecinie też jest taka, i to w al. Jana Pawła II”.

Opracowanie BC

Źródło: