W Szczecinie żyje kilku Powstańców Warszawskich

,,Po latach niemieckiej okupacji Powstanie wywołało wielką euforię”.

Po 1989 roku kiedy zaczął oficjalnie działać w Szczecinie Związek Żołnierzy Armii Krajowej lokalne koło Powstańców Warszawskich liczyło 208 osób. Dzisiaj jest ich tylko … siedmiu.  W związku z rocznicą wybuchu Powstania Warszawskiego 1 sierpnia w katedrze pw. św. Jakuba zostanie odprawiona o godz. 17 uroczysta msza święta w ich intencji.

Stowarzyszenie Patriotyczny Szczecin zaplanowało uczczenie bohaterów Powstania Warszawskiego na placu Solidarności, a o godzinie 17 w hołdzie walczącym i ginącym w powstaniu zawyją w mieście syreny.

Na dzień przed 76. rocznicą wybuchu Powstania Warszawskiego na Cmentarzu Centralnym przedstawiciele szczecińskiego oddziału IPN z żołnierzami 14. Zachodniopomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej w hołdzie bohaterom zapalili znicze na grobach powstańców, którzy po wojnie mieszkali w Szczecinie.

Towarzyszyła im mieszkająca w Szczecinie Janina Ostrowska-Kin, sanitariuszka Armii Krajowej ps. ,,Janeczka”, uczestniczka Powstania Warszawskiego.

– Byłam sanitariuszką, miałam 18 lat, byłam w zgrupowaniu „Roga”. Po takim terrorze, jaki był w Warszawie wyskoczyliśmy jak na skrzydłach. Rzeczywiście: była euforia. Niestety, długo nie trwała.

Opracowanie BC

Źródło: radioszczecin.pl24kurier.plhttps://radioszczecin.pl/1,409625,powstanie-to-byla-euforia-niestety-dlugo-nie-trw

Fot. Eugeniusz Lokajski