Pamięć, ułani i grochówka w Kolnie

Pod koniec sierpnia 1920 roku niewielki oddział z pułku Strzelców Kowieńskich otrzymał rozkaz osłaniania kolegów, którzy wycofywali się z zagrożonej okrążeniem pozycji w pobliżu miejscowości Leman koło Kolna.

Zadanie wypełnili, ale prawie wszyscy zginęli. Ich pamięci poświęcony jest pomnik na starym cmentarzu w Kolnie.

Tam umieszczona została pamiątkowa tablica, którą burmistrz Kolna Andrzej Duda otrzymał wcześniej od prezydenta RP Andrzeja Dudy. W uroczystości udział wziął Marek Olbryś, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego oraz m. in. posłowie Lech Antoni Kołakowski i Jarosław Zieliński.

– Dziękuję za kultywowanie tradycji. W Kolnie można się uczyć jak trzeba pokazywać naszą historię. Z upoważnienia zarządu województwa i w imieniu także radnego Sejmiku Wojciech Sekścińskiego pragnę przekazać gratulacje i podziękowania burmistrzowi Andrzejowi Dudzie i jego współpracownikom. Zawsze jest tu wspaniale, a szczególnie budujący jest udział młodzieży obdarzonej wielkimi talentami, jak to mieliśmy okazję się przekonać

– powiedział wicemarszałek Marek Olbryś nawiązując do występu orkiestry dętej i dziewczęcego zespołu z Kolneńskiego Ośrodka Kultury i Sportu.

Ułani ze Stowarzyszenia Kawaleryjskiego im. Podlaskiej Kawalerii i pozostali uczestnicy uroczystości spotkali się po części oficjalnej na boisku pobliskiej szkoły na wystawie historycznego sprzętu wojskowego i przy pysznej grochówce.