Spotkanie opłatkowe członków rodziny radia Maryja diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej z ojcem Redemptorystą z Radia Maryja z Torunia w Biłgoraju.

Członkowie Rodziny Radia Maryja działający w diecezji zamojsko-lubaczowskiej zgromadzili się (26.01) na corocznym spotkaniu opłatkowym.

ks.infułat Edmund Markiewicz i o.grzegorz Woś Radio Maryja Toruń

Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w kościele pw. św. Jerzego w Biłgoraju, której przewodniczył ks. infułat Edmund Markiewicz.

o.Grzegorz Woś

W uroczystości wziął udział o. Grzegorz Woś redemptorysta  z Torunia, który podkreślił, że jest to czas spotkania i dziękczynienia.

Spotkanie opłatkowe Rodziny Radia Maryja odbyło się w budynku Liceum Ogólnokształcącego im. ONZ w Biłgoraju. Tutaj zebrani przełamali się opłatkiem, składali sobie życzenia oraz wspólnie kolędowali.

Słowa wdzięczności do Rodziny Radia Maryja z powiatu biłgorajskiego za modlitwę w intencji parlamentarzystów ,samorządowców i wszystkich ludzi skierował starosta biłgorajski Andrzej Szarlip.

Starosta Biłgorajski Andrzej Szarlip

Został odczytany list który jest skierowany do Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski zapewniający o pełnym poparciu za strzeżenie depozytu wiary i odważne głoszenie Ewangelii oraz wspieraniu i obronie kapłanów za głoszenie prawdy Ewangelicznej jak abp.Marka Jędraszewskiego Metropolity Krakowskiego.

List podpisało 183 osoby obecne na spotkaniu opłatkowym

Pełna treść listu poniżej: Oto ona:

Biłgoraj 26.01. 2020r.

Jego Ekscelencja

Ks. Abp Stanisław Gądecki

Metropolita Poznański
Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski

Skwer kard. Stefana Wyszyńskiego 6

01-015 Warszawa

My niżej podpisani zgromadzeni na diecezjalnym spotkaniu opłatkowym Rodziny Radia Maryja w Biłgoraju , chcemy wyrazić nasze szczere podziękowanie Biskupom Kościoła katolickiego w Polsce za strzeżenie depozytu wiary oraz odważne głoszenie Ewangelii . Polska historia , kultura i tradycja zawsze była związana z Kościołem kat. , który bronił Polskiego Narodu , suwerenności Polski i chrześcijańskiej Europy. W tym roku obchodzimy 100. rocznicę ,,cudu nad Wisłą’’. Jako katolicy świeccy wyrażamy jednocześnie nasz stanowczy sprzeciw wobec zdarzających się w naszej Ojczyźnie przypadków ataków nienawiści na Pasterzy Kościoła , czego przykładem jest abp Marek Jędraszewski oraz na symbole religii katolickiej , które odbieramy jako obrażanie również i naszych uczuć religijnych, naruszanie zasady wolności religijnej oraz brak szacunku dla drugiego człowieka niezależnie od jego poglądów. Dostrzegamy niebezpieczeństwo protestantyzacji Kościoła kat. Zapewniamy o naszym trwaniu w  wierze Kościoła  z Pasterzami oraz łączymy się w modlitwie do Boga w Trójcy Św. Jedynego przez wstawiennictwo Świętej Bożej Rodzicielki Maryi – Patronki naszej diecezji o jedność w wierze i braku zamętu .

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja  zawsze Dziewica !

Teresa Dołomisiewicz , przew. Biura Radia Maryja w Biłgoraju

Stanisław Dzido , Stanisława Swacha i Stanisław Schodziński  – czł. Zarządu BRM

Oraz 183 podpisów uczestników uroczystości .