Marsz dla Życia pod hasłem „Jak nie ty, to kto?” odwołany

W Szczecinie działa już od kwietnia 2012 roku Fundacja Małych Stópek spontanicznie powołana do życia przez osoby zaangażowane w obronę wartości ludzkiego życia od momentu poczęcia aż do naturalnej śmierci. Zaczęło się w Szczecinie od organizacji cyklicznej już teraz akcji Marsz dla Życia oraz duchowej Adopcji Dziecka Poczętego. Dzisiaj działania organizacji poszły o wiele dalej, jak czytamy na portalu dlazycia.info:

„Obecnie działania Fundacji mają znacznie szerszy zakres – obejmują całoroczną formację i edukację młodzieży, kształtowanie opinii publicznej oraz pomoc matkom, które zrezygnowały z zamiaru aborcji i urodziły swoje dziecko. Działania te dotyczą nie tylko terenu Szczecina, ale i całej Polski, a wiele inicjatyw ma zasięg międzynarodowy”.

Organizowanie i współfinansowanie Marszu dla Życia oraz wielu przedsięwzięć towarzyszących jest ciągle jednym z ważniejszych wyzwań fundacji. W tym roku Marsz, w którym bierze udział kilkanaście tysięcy osób miał się odbyć 26 kwietnia. Niestety obrońcy życia tym razem nie wyszli na ulice Szczecina. Przeszkodził im koronawirus i rządowe obostrzenia. Ale to nie znaczy, że przestali działać, zamiast Marszu zorganizowali zbiórki na respiratory dla szpitali między innymi wśród księży nie tylko z archidiecezji, ale z całej Polski oraz nawiązując do hasła przewodniego planowanego Marszu „Jak nie ty, to kto?” prowadzą kampanię na rzecz oddawania krwi.

„Jak nie ty, to kto?” – to hasło także można odnieść do dawców krwi. Prosimy, aby jak najwięcej osób zaczęło oddawać krew, tak aby tej krwi nie zabrakło, wtedy kiedy szpitale ponownie ruszą z operacjami” –  powiedział ks. Tomasz Kancelarczyk z Fundacji Małych Stópek. Dodatkowo działacze pro-life włączyli się do akcji szycia maseczek i jak powiedział ks. Kancelarczyk:

„Chcemy je z kolei przekazać osobom najsłabszym, bezdomnym, do domów pomocy społecznej. Chcemy zaopatrzyć tych, którzy tych maseczek mogą nie mieć”.

Na podstawie radioszczecin.pl,  dlazycia.info

Oprac. BC