„Jest alternatywa dla Owsiaka i WOŚP!” MOCNY wywiad Ks. Halwy w Do Rzeczy!

Ks. Ryszard Halwa

Ks. Ryszard Halwa, redaktor naczelny miesięcznika „Moja Rodzina” i portalu prawy.pl, udzielił wywiadu portalowi dorzeczy.pl, portalu związanego z poczytnym tygodnikiem „Do Rzeczy”. Mówił w nim m.in. o opublikowaniu wyroku Trybunału w sprawie aborcji eugenicznej, oraz o alternatywie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Ksiądz Ryszard Halwa pytany o opublikowanie wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji powiedział: „Oznacza to, że życie dzieci np. z Zespołem Downa będzie szanowane. Oczywiście ten przepis może być martwy, dlatego ważne, żeby to prawo było respektowane przez odpowiednie służby. Ginekolodzy z pewnością będą mieli świadomość, że jeśli podejmą się takich aborcji, sprawa może być ujawniona przez media.” Następnie dodał: „Jest to szansa dla chorych dzieci i nie tylko, ponieważ jako Fundacja S.O.S. Obrony Poczętego Życia często spotykaliśmy się z sytuacją, w której lekarz stwierdził wadę, a dziecko rodziło się zdrowe.”

Ks. Ryszard Halwa reagując na przytoczone przez dziennikarza słowa Marka Suskiego o tym, że „zmiana prawa po wyroku TK nie jest potrzebna”, ujawnił szerzej nieznaną historię: ” To jest skandal. Pamiętam, jak kiedyś jeden z dyrektorów duszpasterstwa rodzin działającym przy Episkopacie Polski skierował do polityków apel o wprowadzenie ustawy chroniącej życie. Marek Suski wówczas na oczach kamer podarł to pismo.” Podsumowując stwierdził: „Dla nas jako obrońców życia autorytetem nie jest ani on, ani żadna partia, tylko prawo naturalne”.

Nie zabrakło tematu kontrowersyjnej zbiórki charytatywnej pod egidą WOŚP i nie ukrywającego swych lewicowych poglądów Jerzego Owsiaka. Ks. Ryszard Halwa jasno powiedział, że istnieje alternatywa dla inicjatywy Owsiaka pod nazwą Fundacja SOS Obrony Poczętego Życia. Tak Ks. Ryszard Halwa opisywał działalność fundacji: „Pomagamy samotnym matkom, ofiarom przemocy domowej, mamy też poradnię lekarską. Nie robią tego feministki. Ofiary przemocy oraz dzieci z niepełnosprawnością są często odsyłane do środowisk katolickich, np. do sióstr zakonnych prowadzących odpowiednie placówki. Więcej szczegółów podaję w najnowszym programie na portalu prawy.pl. Chciałbym też podkreślić, że pieniądze, które otrzymujemy od darczyńców, trafiają bezpośrednio na cele osób, którym pomagamy. Obecnie prowadzimy remont i modernizację ośrodka dla matek maltretowanych dzieci.”

Redaktor naczelny prawy.pl, poprosił czytelników o wsparcie tej inicjatywy: „Przy okazji, proszę o wsparcie tego dzieła. Jeżeli komuś nie odpowiada WOŚP, to ma alternatywę w postaci naszej fundacji.”

LINK DO WSPARCIA FUNDACJI S.O.S. OBRONY POCZĘTEGO ŻYCIA

CAŁY WYWIAD Z KS. RYSZARDEM HALWĄ

źródło: prawy.pl; 31.01.2021r. https://prawy.pl/112604-jest-alternatywa-dla-owsiaka-i-wosp-mocny-wywiad-ks-halwy-w-do-rzeczy/