,,Chodzi mi o życie” – książka wpisująca się w dyskusję na temat aborcji

Na rynku wydawniczym pojawiła się pozycja, niezwykle celnie wpisująca się w dyskusję na temat aborcji, która po wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie legalności aborcji eugenicznej stała się ostatnio wyjątkowo zażarta. Książka wywiad z prezesem szczecińskiej Fundacji Małych Stópek, ks. Tomaszem Kancelarczykiem ,,Chodzi mi o życie”, autorstwa Małgorzaty Terlikowskiej, opowiada na kanwie historii życia duchownego i kobiet postawionych przed traumatyczną decyzją o aborcji, które spotkał na swojej drodze, o trudach walki o dzieci poczęte, ale również o wynagradzających je małych i wielkich zwycięstwach.

Jak wynika z wypowiedzi dla Radia Szczecin, autorka dostrzegła w bohaterze swojej książki osobę nie tylko wrażliwą na cierpienia i problemy bliźnich, ale człowieka czynu, otwartego na potrzeby innych nawet wtedy gdy wymaga to wielu poświęceń. Fundacja, której szefem jest ks. Kancelarczyk wspiera psychicznie i materialnie kobiety w ciąży, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej i stanęły przed dylematem czy urodzić niechciane lub chore dziecko oraz matki samotnie wychowujące dzieci.

Zaczęło się ponad 8 lat temu od organizacji Marszu dla Życia, co ciekawe pomimo tego, że początkowo ks. Kancelarczyk wcale nie był zwolennikiem takiej właśnie formy działania w obronie życia. To rozwiązało worek spraw aborcyjnych, z którymi zaczęły się zgłaszać rozdarte wewnętrznie kobiety. Teraz nie ma już tygodnia, żeby w fundacji nie pojawiła się kolejna kobieta stojąca przed trudną etycznie decyzją, urodzić czy usunąć poczęte dziecko.

W grudniu 2020 roku Fundacja Małych Stópek organizująca coroczny szczeciński Marsz dla Życia, propagująca wartości rodzinne oraz ideę poszanowania życia od momentu jego poczęcia aż do naturalnej śmierci, otrzymała od rzecznika Praw Dziecka honorową odznakę za wkład w ochronę praw dzieci, na ręce kierującego nią księdza Tomasza Kancelarczyka.

Do lektury książki ,,Chodzi mi o życie” wydawnictwa Esprit może zachęcić fragment recenzji dziennikarza Przemysława Babiarza zamieszczonej w portalu polskaksiegarnia.pl: ,,Ta książka to jest potęga. Potęga nie w gadaniu, a w działaniu. Potęga wiary, potęga życia. Maleńkiego życia. Każdego życia. Czytałem. Śmiałem się i płakałem. Polecam gorąco”.

Opracowanie BC
Źródło: