Biskup Jezierski dostrzega zagrożenie dla wolności i praw obywateli w nowelizacji ustawy o zgromadzeniach

Zarządzający archidiecezją gdańską biskup Jacek Jezierski bardzo rozważnie i ostrożnie odniósł się do sprawy nowelizacji ustawy o zgromadzeniach i zbierania podpisów pod projektem. Nie popiera samego projektu zmian w ustawie, ale nie zakazuje zbiórki podpisów pod nim na terenach przykościelnych.

Akcja zbierania podpisów pod projektem ustawy zakazującej marszów równości, często przyjmujących wobec katolików napastliwy charakter, które ostatnio stały się zarzewiem wielu konfliktów, pod hasłem ,,Stop LGBT”, zainicjowana przez fundację znanej działaczki antyaborcyjnej Kai Godek ruszyła już kilka tygodni temu.
Nowością jest włączenie do zbiórki instytucji Kościoła Katolickiego. Na apel fundacji ,,Życie i rodzina” o pomoc w zbieraniu podpisów zareagował Episkopat Polski namawiając diecezje do wsparcia działań na terenie kościelnym, pozostawiając jednak ostateczne decyzje o umożliwieniu zbiórki podpisów po niedzielnych mszach, biskupom zarządzającym diecezjami.

Ks. biskup Jacek Jezierski w specjalnie wydanym w tej sprawie komunikacie, jak donosi portal dziennikbaltycki.pl, zajmuje stanowisko nie udzielania oficjalnego poparcia dla samego projektu zmian w ustawie, jak i nie promowania go przez podległych mu księży, ale nie widzi też powodów, dla których zbiórka podpisów w parafiach archidiecezji na terenie przykościelnym miałaby zostać zakazana.

Jak wynika z komunikatu istotą zajęcia powyższego stanowiska jest fakt, że zmiany obowiązujących przepisów nie leżą w zakresie zadań parafii i ich proboszczów, a co najważniejsze takie zmiany w ustawie o zgromadzeniach mogą przynieść niezamierzone skutki ograniczenia szeroko pojętych swobód obywatelskich:

,,Zaostrzenie ustawy może kiedyś zostać wykorzystane do ograniczenia zgromadzeń o charakterze liturgicznym, procesji, pielgrzymek, a także zgromadzeń o charakterze narodowym i patriotycznym”.

I nie można biskupowi Jezierskiemu w tym wypadku nie przyznać świętej racji!

Opracowanie BC
Źródło: