Duże firmy w regionie zachodniopomorskim nie mają ostatnio dobrej passy. Wielu pracowników już straciło miejsca pracy albo może się to zdarzyć w niedalekiej przyszłości. Największy kryzys przechodzą: ST3 Offshore i przedsiębiorstwo z 70-letnią tradycją, spółka budowlana Energopol.

Przyczyn upadku, od tylu lat prężnie działającej regionalnej firmy Energopol, jest wiele. Zarząd obwinia o wszystko rząd, który odmawiał waloryzacji umów inwestycyjnych zawartych w latach 2015-2016, co doprowadziło do nieopłacalności tych kontraktów z powodu znacznego wzrostu cen materiałów budowlanych. Są też głosy, że za zły stan przedsiębiorstwa odpowiadają nieodpowiedni ludzie na nieodpowiednich stanowiskach. A prawda jak zwykle leży pośrodku.

Brak płynności finansowej spółki, przestoje na budowach oraz wycofywanie się z kontraktów kolejnych inwestorów zmusiło zarząd firmy do złożenia wniosku o upadłość. Negocjacje i porozumienia zawarte z bankami, wierzycielami i inwestorami dały jednak nadzieję na przetrwanie firmy. Aby odzyskać płynność finansową spółka złożyła do sądu następne wnioski, tym razem o restrukturyzację i sanację.

Planowana w lutym licytacja majątku firmy nie doszła do skutku. W ostatniej chwili sąd upadłościowy udzielił spółce zabezpieczenia, co wstrzymało egzekucję. Kolejnym krokiem do uzdrowienia sytuacji jest powołanie w marcu po rezygnacji zarządu, nowego prezesa, Jana Kipera specjalisty restrukturyzacji, który zawodowo od wielu lat zajmuje się ratowaniem firm.

Niestety w trudnej sytuacji są ciągle byli pracownicy firmy. Wypłata zaległych, kilkumiesięcznych wynagrodzeń będzie możliwa dopiero po decyzji sądu w sprawie przyszłości spółki, a to ze względu na złożoność sprawy może potrwać jeszcze kilka miesięcy. Do tego czasu konta spółki są zajęte.

Na podstawie radioszczecin.plgowork.plhttps://radioszczecin.pl/7,402027,zarzad-energopolu-po-nowemu-sytuacja-pracownikow

Oprac. BC, red. GC

2 komentarze do wpisu „Trudna sytuacja pracowników szczecińskiego Energopolu, który walczy o przetrwanie”