ZWKiUK w Świebodzinie będzie wykorzystywał energię wytwarzaną przez oczyszczalnię ścieków

Zakład Wodociągów Kanalizacji i Usług Komunalnych w Świebodzinie będzie wykorzystywał energię wytwarzaną przez oczyszczalnię ścieków. W tym celu zamierza przeprowadzić inwestycję dofinansowaną ze środków unijnych.

Wszystko dzięki zaangażowaniu nowego prezesa ZWKiUK, który za jedno ze strategicznych zadań uznał produkowanie prądu z biogazu przy pomocy urządzenia do kogeneracji, na potrzeby własne oczyszczalni.

Do tej pory wytwarzany w oczyszczalni biogaz powstały w wyniku fermentacji osadów ściekowych był wykorzystywany tylko w okresie zimowym do ogrzewania. W pozostałych porach roku nie był zużywany, tylko spalany. Teraz zostanie zagospodarowany przez cały rok.

Projekt budowy instalacji kogeneracji biogazu na energię elektryczną, jako jeden z niewielu przeszedł pozytywną ocenę merytoryczną. Od podpisania umowy dzieli już tylko pozytywna ocena środowiskowa i skompletowanie wymaganej  dokumentacji.

„Przez ten projekt chcielibyśmy najefektywniej wykorzystać zasoby powstałe w procesie oczyszczalnia ścieków (biogazu), zwiększyć wykorzystanie energii odnawialnej poprzez eksploatację biogazu powstałego w wyniku fermentacji ścieków, a co za tym idzie zmniejszyć zapotrzebowanie na energię elektryczną oraz redukcję emisji dwutlenku węgla. Da to możliwość rocznie zaoszczędzić energię elektryczną w ilości 845 MWh. Szacujemy, że w wyniku realizacji projektu będziemy mogli pokryć do 30 proc. obecnego zapotrzebowania oczyszczalni na energię elektryczną. Przy okazji zredukujemy o ok. 600 Mg/rok emisję CO2 do atmosfery” – powiedział prezes ZWKiUK.

Świebodzińska firma w ramach projektu uniezależnienia energetycznego ubiega się również o 980 tys. zł dofinansowania na fotowoltaikę.

Na podstawie gazetalubuska.plhttps://gazetalubuska.pl/swiebodzin-to-sie-dzieje-zaklad-wodociagow-i-kanalizacji-stanie-sie-samowystarczalny-w-energie-elektryczna/ar/c1-14849989

Oprac. BC

Obraz andreas160578 z Pixabay