UODO każe za nieuprawnione zbieranie danych biometrycznych uczniów szkoły podstawowej

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ukarał 20-tysięczną grzywną gdańską Szkołę Podstawową nr 2, która zgromadziła odciski palców swoich uczniów w bazie danych elektronicznego czytnika umożliwiającego wejście dzieci do szkolnej stołówki – poinformował portal dziennikbaltycki.pl (https://dziennikbaltycki.pl/podstawowka-ukarana-za-sprawdzanie-odciskow-palcow-uodo-nalozyl-20-tys-zl-kary/ar/c1-14838800). Wprawdzie czterej pojedynczy uczniowie mogli udowodnić swoje prawo do szkolnego obiadu w inny sposób, musieli jednak konsekwentnie oczekiwać na końcu kolejki tak długo, aż weszli do stołówki wszyscy zarejestrowani w elektronicznej bazie danych biometrycznych.

Prezes UODO uznał ten sposób identyfikacji osób uprawnionych do szkolnych obiadów za dalece przekraczający potrzeby w tym zakresie i przez to nieuprawniony. Portal cytuje komunikat UODO w którym czytamy: „W tej sprawie trzeba podkreślić, że przetwarzanie danych biometrycznych nie jest niezbędne dla osiągnięcia celu, jakim jest identyfikacja uprawnienia dziecka do odebrania obiadu. Szkoła może przeprowadzić identyfikację za pomocą innych środków, które nie ingerują tak dalece w prywatność dziecka”.

Szef Urzędu Ochrony Danych Osobowych podkreśla, że „Dane biometryczne mają wyjątkowy charakter w świetle podstawowych praw i wolności, dlatego też wymagają wyjątkowej ochrony. Ich ewentualny wyciek może skutkować dużym ryzykiem naruszenia praw i wolności osób fizycznych”.

Oprac. ŁC, red. GC

Get involved!