Szczecinianie będą mogli wspierać ulubione lokalne firmy przez zakup bonów-voucherów na ich produkty i usługi

W Szczecinie rusza akcja wzorowana na nowojorskim Kabbage. Celem programu jest umożliwienie przetrwania szczecińskim  przedsiębiorcom, którzy są w trudnej sytuacji z powodu epidemii koronawirusa, poprzez dostęp do kapitału pochodzącego bezpośrednio od stałych klientów ich firm.

Jak czytamy na portalu 24kurier.pl: „Jesteśmy szczecinianami, a nie tylko konsumentami – to kolejne działanie na rzecz lokalnych przedsiębiorców, proponowane przez Miasto. Dzięki niemu każdy szczecinianin będzie mógł zostać patronem swojej ulubionej firmy i w ten sposób pomoże jej przetrwać trudny okres. Powstanie specjalna platforma, na której firmy, po zarejestrowaniu, będą mogły sprzedawać bony/vouchery na swoje produkty i usługi, do wykorzystania przez klientów w późniejszym czasie”.

Miasto zamierza również zabezpieczyć działalność lokalnej gospodarki na przyszłość dzięki utworzeniu specjalnych funduszy solidarnościowych. W tym celu zwróci się o pomoc do związków i organizacji pracodawców.

Na podstawie 24kurier.pl

Oprac. BC