Regionalna Izba Obrachunkowa zakwestionowała uchwałę dotyczącą opłaty uzdrowiskowej w Kołobrzegu

I wcale nie chodzi o decyzję podniesienia opłaty uzdrowiskowej o 10%, która zapadła jeszcze w końcu poprzedniego roku pomimo sprzeciwu radnych PiS i Obywatelskiego Kołobrzegu. RIO dopatrzyła się po 15 latach funkcjonowania ulgi dla rodzin,  nieprawidłowości dotyczącej stawki opłat dla dzieci do lat 7. Według zapisów przyjętej przez radę uchwały opłata za osobę dorosłą wynosi teraz 4,40 zł, a za dziecko do lat 7 już tylko 2,20 zł (wcześniej odpowiednio 4 i 2 zł).
Uchybienie w uchwale polega na niezgodnym z przepisami samodzielnym procederze różnicowania osób podlegających opłacie uzdrowiskowej. Rada uzdrowiska otrzymała polecenie jak najszybszego podjęcia działań w celu usunięcia nieprawidłowości. Nadszedł koniec stawek preferencyjnych.
„Regionalna Izba Obrachunkowa ustaliła, że przedmiotowa uchwała została podjęta bez naruszenia prawa. Natomiast po ponownym przeanalizowaniu doszła jednak do wniosku, że jako rada miasta w sposób nieuprawniony – nie mamy takiej normy kompetencyjnej, żeby ustalać preferencyjną stawkę 2,20 zł”.

Zapowiedź jeszcze większych wpływów do kasy miasta  związanych z ujednoliceniem stawek opłaty, niż oczekiwane w związku z uchwałą o podniesieniu opłat była dla radnych bardzo atrakcyjna. Wspólnie jednak postanowili dla dobra gości nie zwiększać całkowitej puli zysku przewidywanej w wyniku wcześniej podjętej uchwały (szacowanej na 2020 rok na kwotę 17,6 mln zł). Zapadła o dziwo, zgodna decyzja obniżenia przyjętej wcześniej stawki. Pozostała tylko sprawa rozstrzygnięcia jej wysokości. Radni klubu PiS postanowili powalczyć o powrót do stawki 4 zł. Decyzja zapadnie jeszcze w lutym.
„Chcemy, aby ta kwota była po prostu optymalna, aby nie zakłócała budżetu i to musi być z konkretnych wyliczeń, których na dzień dzisiejszy nam brakuje”.

Co o ujednoliceniu opłat, czyli brakiem ulgi dla dzieci myślą turyści?

„Jak wykupuję wczasy nad morzem, to o tym nie myślę – po prostu płacę ile trzeba i może to dobrze, a może i źle, ale płacę i koniec”.

Na podstawie kolobrzeg.naszemiasto.pl,  szczecin.tvp.pl

Obraz ivabalk z pixabay.com