Przemyśl – część przedsiębiorców zwolniona z podatku od nieruchomości

34. sesja Rady Miejskiej w Przemyślu zdominowana została przez personalne roszady, ale na sali obrad obecni byli przedsiębiorcy, którzy czekali na podjęcie dwóch ważnych dla nich uchwał. W obu przypadkach związanych z pomocą finansową ze strony samorządu w związku z panującym stanem epidemii koronawirusa SARS-CoV-2 w Polsce.

Pierwotny program sesji, która odbyła się 5 czerwca br., zawierał trzy punkty. Radni mieli podjąć uchwały w: sprawie zwolnień od podatku od nieruchomości grup przedsiębiorców, których płynność finansowa uległa pogorszeniu w związku z ponoszeniem negatywnych konsekwencji ekonomicznych z powodu COVID-19, sprawie ustalenia wysokości stawek opłaty za zajęcie 1 m kw. pasa drogowego dla dróg, których zarządcą jest prezydent miasta oraz mieli przyjąć stanowisko w sprawie problemów najemców lokali w zasobie gminy miejskiej Przemyśl. Wszystkie trzy przeszły głosami radnych: Prawa i Sprawiedliwości, Regii Civitas, Sojuszu Lewicy Demokratycznej i radnej niezależnej.

Za:

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska