Ponad 1 miliard 75 mln dolarów od instytucji finansowych na projekt Polimery Police

Na świecie koronawirusowa psychoza a inwestycja Polimery Police nabiera tempa i wchodzi w finalny etap procesu zabezpieczenia jej finansowania. Po pozyskaniu w zeszłym roku przez Grupę Azoty na projekt wsparcia kapitałowego w wysokości ok. 1 miliarda złotych łącznie od Grupy Lotos, Hyundai Engineering Co. Ltd oraz Korea Overseas Infrastructure and Urban Development, do grupy inwestorów postanowiło dołączyć aż 11 polskich i międzynarodowych  instytucji finansowych.

Oferty finansowania dłużnego uprzywilejowanego inwestycji złożyły: PKO BP S.A., Bank Pekao S.A., Bank Gospodarstwa Krajowego, Alior Bank S.A., PZU S.A., Bank Ochrony Środowiska S.A., Santander Bank Polska S.A., BNP Paribas Bank Polska S.A., Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju, mBank S.A., oraz Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A. Oddział w Polsce. Zarząd Grupy Azoty podpisał właśnie z tymi instytucjami listy mandatowe potwierdzające zgody komitetów kredytowych na dołączenie do projektu.

Łączna oferta instytucji w pełni pokrywa zapotrzebowanie spółki na przeprowadzenie projektu, którego budżet został oszacowany na 1,5 mld euro, w tym 1,2 mld euro stanowią koszty nakładów inwestycyjnych.

Euforia prezesa Wardackiego nie wszystkim się udzieliła.

Komentarz internauty: Jan Nowak na portalu radioszczecin.pl:
„nie jestem ekonomistą, ale wydaje mi się, że banki nie dają nic za darmo…      Więcej! Banki same nie zajmują się inwestowaniem, lecz jedynie udzielają KREDYTÓW na działalność inwestycyjną. I to kredytów dobrze zabezpieczonych i odpowiednio oprocentowanych. Bo nieważne czy klient straci czy zarobi. Ważne by bank zarobił. W tym wypadku chodzi o kredyt, który zapewne gwarantowany przez Skarb Państwa. Nie taniej by było budować z własnych środków? Przecież Glapiński mówił, że pieniędzy mamy, że hoohoohooj”.

Na podstawie chemiaibiznes.com.pl,   radioszczecin.plhttps://www.chemiaibiznes.com.pl/aktualnosc/polimery-police-z-partnerami-finansowymi

Oprac. BC

Obraz zeeshan ahmad z Pixabay