NSZZ „Solidarność” złożył do Komisji Europejskiej wniosek w sprawie zawieszenia pobierania opłat za emisję dwutlenku węgla

– Opłaty za emisję COto miliardy złotych, dzisiaj potrzebne są polskiej, ale i unijnej gospodarce – stwierdził przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda – cytowany przez portal radiogdansk.pl  (https://radiogdansk.pl/wiadomosci /item/108109-  solidarnosc-apeluje-o-zawieszenie-oplat-za-emisje-co2-to-istotne-wsparcie-unia-poradzi-sobie-bez-tych-srodkow/108109-solidarnosc-apeluje-o-zawieszenie-oplat-za-emisje-co2-to-istotne-wsparcie-unia-poradzi-sobie-bez-tych-srodkow).

W związku z pandemią koronawirusa NSZZ „Solidarność” złożył do Komisji Europejskiej wniosek w sprawie zawieszenia pobierania opłat za emisję CO2. – To również gwarancja niepodnoszenia cen energii dla odbiorców indywidualnych, którzy, z powodu obniżenia zarobków lub nawet z powodu utraty pracy, mogą nie być w stanie płacić wyższych rachunków za prąd – dodał Duda.

– „W sytuacji kiedy środki finansowe w każdym państwie są potrzebne na walkę z koronawirusem, uwolnienie tych środków na niedługi czas byłoby na pewno istotnym wsparciem dla gospodarek. Myślę, że Unia Europejska poradziłaby sobie bez tych środków” – podkreślał w wywiadzie na antenie Radia Gdańsk Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. W tym samym wywiadzie związkowiec postulował także, aby pomoc planowana przez rząd dla przedsiębiorców oraz pracowników w ramach tarczy antykryzysowej „była realna i rzeczywiście służyła utrzymaniu miejsc pracy, wsparciu przedsiębiorców i wszystkich, którzy ze względu na pandemie otrzymują niższe zarobki albo nie mogą wykonywać swojej pracy w ogóle”.

Oprac. ŁC

Obraz Pixource z Pixabay