Miliony złotych na walkę z epidemią na Pomorzu – dzięki decyzji Komisji Europejskiej, która uelastyczniła przesuwanie środków na cele związane z obecnym kryzysem epidemiologicznym

Zarząd Województwa Pomorskiego przekaże 50 mln zł tylko dla samych szpitali. Kolejne 120 mln zł zostanie zarezerwowane ze środków unijnych na interwencyjne wsparcie pomorskich przedsiębiorców oraz systemu zdrowia – w zależności od rozwoju sytuacji – czytamy w portalu dziennikbaltycki.pl (https://dziennikbaltycki.pl/koronawirus-dodatkowe-miliony-zlotych-na-walke-z-epidemia-tylko-dla-samych-szpitali-zarzad-wojewodztwa-pomorskiego-przekaze-50/ar/c3-14868415?utm_campaign=CampaignName&utm_medium=push&utm_source=pushpushgo).

– Obecna sytuacja wymaga od nas wszystkich podjęcia nadzwyczajnych kroków. Dlatego wraz z zarządem województwa podjęliśmy decyzję o pilnym uruchomieniu 50 mln zł dodatkowych środków na ratowanie zdrowia i życia mieszkańców Pomorza — mówi cytowany przez portal marszałek województwa pomorskiego, Mieczysław Struk. – Te pieniądze przekażemy do dyspozycji pomorskich szpitali, bo to właśnie pracownicy służby zdrowia znajdują się na pierwszej linii frontu i potrzebują naszego wsparcia w walce o zdrowie Pomorzan. Mam tu na myśli nie tylko szpitale samorządu województwa, takie jak Pomorskie Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy, szpital w Ustce czy w Prabutach, ale także rządowy 7. Szpital Marynarki Wojennej w Gdańsku, który, jak słyszymy, boryka się z poważnymi brakami. W tej chwili uzgadniamy z placówkami ich najpilniejsze potrzeby.

Dodatkowo zarząd województwa przeznaczy ok. 20 mln zł na niwelowanie negatywnych zjawisk związanych z rynkiem pracy oraz ok. 10 mln zł na wsparcie małych i średnich firm w radzeniu sobie z czynnikami ryzyka w miejscu pracy.  – Oczywiście, chodzi tu w szczególności o ryzyka epidemiczne — dodaje Mieczysław Struk. Wykorzystanie środków unijnych do walki z pandemią jest możliwe dzięki decyzji Komisji Europejskiej, która uruchomiła inicjatywę uelastyczniającą procedury związane z wydatkowaniem środków UE, w tym przede wszystkim ułatwia przesuwanie środków na cele związane z obecnym kryzysem epidemiologicznym.

Marszałek podkreślił, że obok wsparcia systemu ochrony zdrowia niezwykle istotna jest w obecnej chwili pilna pomoc małym i średnim przedsiębiorstwom z regionu, borykający się z trudnościami finansowymi wywołanymi załamaniem się rynku. Ludzie zmuszeni do przebywania w domach nie planują żadnych zakupów za wyjątkiem niezbyt częstych wypraw do sklepów spożywczych. Zarząd województwa zarekomendował instytucjom finansowym, z którymi współpracuje, by wprowadziły mechanizm zawieszenia spłaty kapitału i odsetek od już zaciągniętych pożyczek. Pomorski samorząd przeznaczy też 30 mln zł ze środków własnych na akcję pożyczkową mającą na celu podtrzymanie płynności finansowej przedsiębiorstw

Oprac. ŁC

Obraz e-gabi z Pixabay