Kiedy zielone światło dla „Zielonej Stoczni” w Szczecinie? – pierwszego zakładu recyklingu statków w środkowowschodniej Europie

„Zielona Stocznia” ma być pierwszym w Europie środkowowschodniej zakładem recyklingu statków. Minister Gróbarczyk obiecał w lipcu 2019 roku pierwsze złomowania jednostek już w ciągu kilku miesięcy. Minęło pół roku a projekt nie wyszedł ciągle z fazy przedinwestycyjnej. Resort gospodarki morskiej asekuruje się i ostateczną decyzję w sprawie tego czy „Zielona Stocznia” w Szczecinie faktycznie powstanie odkłada do maja 2020 roku.
„Zielona Stocznia” ma być jednym z czterech filarów Programu „Batory”, w części  „Reindustrializacja”  w ramach Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Inwestycję miała poprowadzić zawiązania w tym celu 1 lipca 2019 roku spółka Morskiej Stoczni Remontowej Gryfia i Krajowej Izby Gospodarczej, pod nazwą Zakład Recyklingu Statków Szczecin.
Spółka powołana do realizacji projektu zakończyła już proces organizacyjny, ale ciągle trwa przedinwestycyjne tworzenie Studium wykonalności projektu „Zielona Stocznia” w Polsce. Do podjęcia ostatecznej decyzji o realizacji inwestycji potrzebne są jeszcze uzgodnienia dotyczące lokalizacji, finansowania, programu badawczo-rozwojowego oraz decyzje środowiskowe.

Z informacji prezesa zarządu spółki Zakładu Recyklingu Statków Szczecin, dotyczącej bieżącej fazy przygotowań projektu: „Aktualnie spółka realizuje zadania związane głównie z opracowaniem ekspertyz i analiz technicznych oraz ekonomicznych, m.in. dotyczących zagospodarowania i adaptacji terenów stoczniowych Gryfii na potrzeby bezpiecznego i przyjaznego dla środowiska recyklingu statków, jak również dotyczących technicznych możliwości wykorzystania infrastruktury pływającej szczecińskiego zakładu Morskiej Stoczni Remontowej   Gryfia S.A”.

Wstępny plan inwestycyjny zakłada uruchomienie działalności operacyjnej spółki dopiero od września 2020 roku. Teraz ministerstwo przesunęło przewidywany termin złomowania pierwszych jednostek na przełom 2021 i 2022 roku…

Na podstawie gs24.pl

Obraz joakant z pixabay.com