Gmina Gryfino protestuje w sprawie zamknięcia odcinka drogi wojewódzkiej 120

Zarządca dopiero na kilka dni przed robotami poinformował o całkowitym zamknięciu odcinka drogi.

Jak pokazuje przypadek gminy Gryfino nie tylko obywatele mają kłopoty z powodu nagłych odgórnych zmian, do których chcąc nie chcąc bez względu na konsekwencje muszą się dostosować, ale również samorządy często muszą walczyć z nagłymi wywracającymi wszystko do góry nogami decyzjami.

Poszło o rzecz niewątpliwie wszystkim bardzo potrzebną, bo remont drogi wojewódzkiej 120, na odcinku Wełtyń – Gardno na, którym to właśnie organizatorem transportu publicznego jest gmina Gryfino. A ściślej mówiąc o termin wyłączenia jej z ruchu o, którym władze gminy dowiedziały się na … 6 dni przed  planowanym rozpoczęciem remontu!

Władze gminy w przeciwieństwie do większości obywateli najczęściej godzących się potulnie nawet na najbardziej absurdalne rozporządzenia stanęły ostro przeciw:

– Oczekujemy natychmiastowego anulowania decyzji o zamknięciu drogi we wskazanym terminie.

Decyzja podjęta bez konsultacji z użytkownikami drogi, przekazana gminie zaledwie 6 dni przed wejściem jej w życie, w sposób istotny narusza interes gminy Gryfino. Jeżeli w tej sprawie nie zostanie wypracowane porozumienie, gmina wystąpi na drogę sądową wnosząc o obciążenie zarządcy drogi kosztami wynikającymi ze zmian umów zawartych przez gminę z innymi podmiotami.

W trosce o użytkowników drogi do dyrektora Zachodniopomorskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich został 22 lipca skierowany oficjalny protest w tej sprawie:

– Sprawa nie została skonsultowana z gminą Gryfino, która jest organizatorem transportu publicznego na tym odcinku. Funkcjonują tam linie autobusowe obsługujące zarówno strefę przemysłową, jak i zapewniające dojazd do Szczecina, a także linie komunikacyjne z Gryfina przez Gardno w kierunku Starych Brynek oraz Drzenina, dojazdy do Kartna i Kołbacza. Ten odcinek jest priorytetowy dla wielu przedsiębiorstw, ma olbrzymi wpływ na realizację usług komunalnych (wywóz odpadów), a z racji węzła na trasie S3 ma także duże znaczenie dla mieszkańców.

Przewidywany przez zarządcę termin rozpoczęcia tej drogowej inwestycji to 28 lipca – 18 września tego roku. Czy uda się w tak krótkim czasie znaleźć satysfakcjonujące wszystkich rozwiązanie?

Opracowanie BC
Na podstawie: