Dyrektor Roztoczańskiego Parku Narodowego odwołany. Minister szuka nowego

Zwierzyniec, siedziba dyrekcji RPN (fot. Wikipedia/Azymut)

Zmiany w Roztoczańskim Parku Narodowym. Dotychczasowy dyrektor został odwołany a kandydaci zainteresowani jego stanowiskiem, mogą już składać dokumenty.

Wiedza z zakresu ochrony środowiska i ekonomii oraz wiedza dotycząca funkcjonowania Roztoczańskiego Parku Narodowego są między innymi niezbędne, by wystartować w konkursie jaki ogłosił minister środowiska na stanowisko dyrektora RPN. Wymagania pożądane to na przykład tytuł zawodowego magistra lub równorzędnego z obszaru nauk przyrodniczych lub leśnych, doświadczenie zawodowe w obszarze związanym z ochroną przyrody, w tym z pracą w parkach narodowych. To jedne z kryteriów, jakie posłużą ministrowi przy wyborze osoby na stanowisko szefa parku.

Dotychczasowy dyrektor, Andrzej Tittenbrun został odwołany z tej funkcji. Jego zastępca, Andrzej Wojtyło pełni teraz obowiązki dyrektora RPN.

– Nie było żadnych zarzutów, dostałem od ministra pisemne podziękowanie za dotychczasową pracę. Z końcem grudnia odchodzę na emeryturę. Mam 67 lat i oczywiście nosiłem się z takim zamiarem ale w jakiejś perspektywie. Praca daje mi sporo satysfakcji i miałem nadzieję, że dokończę sprawy, które są w toku – mówi Andrzej Tittenbrun, który wygrał konkurs na dyrektora wiosną 2016 roku. Jak wylicza, z parkiem jest związany od 43 lat, od momentu gdy przyszedł do RPN na staż.

Park utworzony na Roztoczu w 1974 roku to blisko 85 km kw. powierzchni, dyrekcja ma swoją siedzibę w Pałacu Plenipotenta w Zwierzyńcu.

– Park ma się dobrze, jest w dobrej kondycji finansowej, następca będzie zadowolony. Ciągłość kierowania jest wskazana, dlatego uważam, że obaj moi zastępcy powinni wystartować w konkursie. Ale nie będę mówił, kto moim zdaniem powinien zostać dyrektorem, proszę mnie o to nie pytać – dodaje Tittenbrun.

Termin składania dokumentów w konkursie na dyrektora RPN upływa 17 września.

Za:

Regionalny portal informacyjny Dziennik Wschodni