Czy w Zespole Elektrowni Dolna Odra dojdzie do strajku pracowników?

Dostawy energii i ciepła dla Gryfina oraz Szczecina mogą być w każdej chwili zagrożone. Jak donosi bowiem portal gs24.pl strona społeczna Zespołu Elektrowni Dolna Odra nie zawarła porozumienia z zarządem spółki PGE i spór o planowaną restrukturyzację, który trwa już od kilku miesięcy może zakończyć się strajkami. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że zdesperowana, bojąca się utraty miejsc pracy załoga ZEDO podczas referendum w tej sprawie, opowiedziała się w większości się za przejściem do bardziej ostrej formy protestu.
Związkowcy jednak ciągle liczą na dialog z zarządem i wypracowanie rozsądnego kompromisu. Chodzi o strategię Grupy PGE na najbliższe dekady, która zakłada restrukturyzację energetyki poprzez odejście od węgla i przestawienie się na nisko i zeroemisyjne gazowe ekologiczne źródła energii i ciepła. W związku z planowanym podziałem ZEDO na dwa sektory węglowy i gazowy, do obsługi, którego będzie potrzeba mniej pracowników mówi się o stopniowej likwidacji w zakładach szczecińskich elektrociepłowni należących do PGE aż … 1000 miejsc pracy.

Pomimo tego, że zarząd PGE w oświadczeniu biura prasowego spółki, do którego dotarł portal gs24.pl, twierdzi, że nie tylko nie zamierza redukować zatrudnienia, ale nawet walczy o miejsca pracy swoich pracowników protestując przeciwko polityce miasta inwestowania w niemiecką spółkę energetyczną New Cogen, której działania zagrażają rentowności lokalnych polskich elektrociepłowni należących do Grupy PGE, to nie da się ukryć, że sytuacja wywołuje wielką niepewność załogi. Tym bardziej, że sprawa wejścia gminy Szczecin w układ ze spółką córką niemieckiego koncernu energetycznego E.ON stała się niestety faktem.

Opracowanie BC

Źródło: