Były prezes Zakładów Chemicznych Police SA zatrzymany przez CBA

Wobec podejrzanego zastosowano jak podaje prokuratura: ,,wolnościowe środki zapobiegawcze”.

Krzysztof.J, który pełnił funkcję prezesa ZCH Police za czasów rządów PO-PSL po powrocie z Senegalu został zatrzymany i doprowadzony do prokuratury. Prokuratura Regionalna w Szczecinie, która prowadzi śledztwo w sprawie tzw. afery polickiej przedstawiła Krzysztofowi J. kolejnych 6 zarzutów.

Jak podała rzeczniczka prasowa Prokuratury Regionalnej w Szczecinie, Małgorzata Wojciechowicz:

– Podejrzanemu ogłoszono zarzuty dotyczące popełnienia przez niego kolejnych sześciu przestępstw, związanych między innymi z oszustwem. Są to zarzuty związane z naruszeniem przepisów ustawy o rachunkowości, ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, a także zarzuty związane z praniem brudnych pieniędzy.

Jak czytamy w portalu radioszczecin.pl zatrzymanie miało związek z obawą śledczych o możliwość opuszczenia przez byłego prezesa ZCH Police kraju na stałe: ,,Według ustaleń śledczych, Krzysztof J. od kilku miesięcy przebywał w Senegalu. Jest rezydentem podatkowym w Szwajcarii i od kilku miesięcy pozbywał się majątku zagrożonego zabezpieczeniem majątkowym. Sprzedał m.in. swój dom wart ponad milion złotych”.

Do tej pory śledczy postawili w sprawie afery polickiej zarzuty już kilkunastu osobom, wśród nich są również prominentni działacze Platformy Obywatelskiej z Pomorza Zachodniego.

Pora przyśpieszyć z rozliczaniem, bo na polskiej scenie politycznej z powodu kryzysu wszystko może się zdarzyć.

Jeden z internautów zadał pytanie która to partia ma na stałe wdrukowane w program likwidację CBA i IPN

Opracowanie BC
Na podstawie radioszczecin.pl,  24kurier.plhttps://radioszczecin.pl/1,409641,zarzuty-dla-bylego-prezesa-zch-police-min-oszust

Fot. Mateusz War