Bankructwa w branży turystycznej są nieuniknione!

Mocno nadwyrężona gałąź gospodarki może nie przetrwać tegorocznych koronawirusowych i pogodowych zawirowań.

Aż 8 procent polskiej gospodarki stanowi turystyka. Niestety ta mocno nadwyrężona gałąź może nie przetrwać tegorocznych koronawirusowych i pogodowych zawirowań. Zainteresowanie wyjazdami wakacyjnymi jest znacznie niższe niż się spodziewano.

Nie dosyć, że zastraszone społeczeństwo panicznie obawia się pospolitego jak dotąd koronawirusa, a większości polskich obywateli powoli zagląda sztucznie wywołany kryzys do portfeli, to jeszcze pogoda nie nastraja do wakacyjnych podróży. Jeszcze rok temu znalezienie w sezonie urlopowym noclegu w miejscowościach nadmorskich graniczyło z cudem. Dzisiaj znalezienie chętnego na nocleg to prawdziwy cud. Niewiele firm turystycznych będzie w stanie przetrwać zbliżający się wielkimi krokami martwy sezon jesienno-zimowy.

Północna Izba Gospodarcza w Szczecinie uważa, że świetnie funkcjonująca dotąd branża turystyczna na Pomorzu Zachodnim stoi teraz jedną nogą nad przepaścią: ,,Od momentu odmrożenia gospodarki i przywrócenia ruchu granicznego minęło już kilka tygodni. Niestety kondycja przedsiębiorców nadal jest zła, a liczba klientów mniejsza niż się spodziewano”.

Podobnie myśli Roman Kucierski, dyrektor zarządzający hotelu Hamilton w Świnoujściu, do którego docierają głosy z branży o tym, że mniejsze hotele będą zwalniać na dużą skalę pracowników:

– Ten sezon nie będzie dla nas dobry,

– Przy obłożeniu na poziomie 50 proc. i bez wsparcia rządowego nie sposób utrzymać płynność finansową i całe zatrudnienie.

A dotychczasowe obłożenie innych nadmorskich hoteli również nie wygląda dla ich właścicieli optymistycznie.

Mocno rozdmuchany rządowy bon turystyczny, który rzekomo ma uratować branżę nie wywołuje u przedsiębiorców podobnej euforii jaką przejawiają w tej materii rządzący. Założycielka firmy Hospes zajmującej się zarządzaniem obiektami hotelowymi i gastronomicznymi uważa nawet, że bon turystyczny niewiele zmieni w sytuacji przedsiębiorców z branży turystycznej i bankructwa wcześniej czy później i tak są nieuniknione:

– Nie ma rozwiązań systemowych, które mogą ustrzec branżę turystyczną. Nie mamy jako hotelarze, jasnej informacji, na jakiej zasadzie bon ma być rozliczany w obiektach.

Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie, Jarosław Tarczyński, apeluje o utrzymanie programów wspierających branżę turystyczną.

Jak czytamy w portalu businessinsider.pl:
,, wakacyjnym wyjazdem zainteresowanych jest w tym roku jedynie 42 proc. Polaków”.

Bezrobocie i niepewność finansowa obywateli niestety spowoduje obniżenie popytu nie tylko na wojaże turystyczne. Inne działy gospodarki też są zagrożone!!! Szczególnie jeśli rząd dalej będzie się utwierdzał w tym, że koronawirus jest największym zagrożeniem ludzkości.

Opracowanie BC

Na podstawie businessinsider.plhttps://businessinsider.com.pl/firmy/wakacje-2020-nad-morzem-malo-turystow-i-problemy-branzy/qzj4jzf
Obraz radesky z Pixabay