W Ruchu Kontroli Wyborów praca wre jak w ulu

Hanna dobrowolska

posłuchaj teraz
– Apelujemy do wszystkich, aby zrobili spacer wokół swoich lokali wyborczych i sfotografowali sprawozdanie komisji wyborczych, które powinny być wywieszane na drzwiach. Stworzona została specjalna aplikacja, na którą będzie można przesyłać te zdjęcia. System będzie przeliczał przesyłane przez państwa dane i na ich podstawie, będzie pokazywał prawdziwe wyniki. Chcemy aby system zliczył wyniki ze wszystkich komisji w Polsce – powiedział w Poranku Wnet Hanna Dobrowolska organizatorka Ruchu Kontroli Wyborów.
Z liderką stowarzyszenia Solidarni 2010 rozmawialiśmy o zasadach działania systemu, który ma zapewnić policzenie prawdziwych wyników wyborów – Tworzą się grupy na wszystkich szablach od wojewódzkich po gminy oraz organizacji, które się włączyły do akcji. W dniu wyborów wystarczy wejść na stronę aplikacji do dodawać zdjęcia. System będzie sam oceniał wiarygodność zdjęć, tak aby być jak najbardziej wiarygodnym – mówiła.
Hanna Dobrowolska zaprosiła również wszystkich na sobotnie spotkanie Ruchu –Jutro, czyli w sobotę, w Niepokalanowie mamy drugą, czysto szkoleniową konferencję dla członków Ruchu Kontroli Wyborów. Konferencja będzie poświęcona analizie zagrożeń w czasie głosownia. Bo miejsc nieszczelnych jest masa, zarówno w czasie oddawania głosów jak i podczas ich liczenia. Zapraszamy wszystkich do Niepokalanowa na konferencję.
Zachęcamy wszystkich do wejścia do na stronę Ruchu Kontroli Wyborów