Prezes IPN podjął decyzję. Nasza pikieta w Pułtusku czeka na rezultat!

Dziś rano, po powiadomieniu i żądaniu jakie złożyliśmy na ręce Prezesa IPN przekazał on sprawę Dariuszowi Gabrelowi Dyrektorowi Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu IPN, zastępcy Prokuratora Generalnego (telefon 225818656) oraz Prokuratorowi Marcinowi  Gołębiewiczowi – naczelnikowi Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie, któremu podlega terytorialnie sprawa (225308627).

Wobec pikietujących władze Akademii Humanistycznej na razie stosują drobne szykany nie pozwalając na korzystanie z gorącej herbaty, czy posiłków w barze znajdującym się na terenie akademii oraz zakazując opierania transparentów o ogrodzenie.

Dyrektor Marcin Gołębiewicz udaje zaś przez telefon, że nie wie o co chodzi oraz zapewniając, że IPN dysponuje już wymienionymi przez nas w piśmie archiwami. Nie ma zamiaru zarządzić przeszukania mimo naszego powiadomienia o tym, że na terenie uczelni znajdują się archiwalia, które powinny być w zasobach archiwalnych IPN. Rozmowę z prok. Gołębiewiczem, podczas której udzielał on informacji nielogicznych i dziwacznych  prowadził w systemie głośnomówiącym przy świadkach Maciej Kublikowski z RKW.

2 marca 2016 r. Marcin Dybowski w Programie I Polskiego Radia