Andrzej Dera

Członek Komisji śledczej do zbadania okoliczności porwania i zabójstwa Krzysztofa Olewnika, po śmierci Zbigniewa Wassermanna w zamachu smoleńskim, zastąpił go 7 maja 2010 roku w Komisji śledczej do zbadania afery hazardowej. Od 2006 roku jest członkiem Krajowej Rady Sądownictwa.

W 2010 r. jako przedstawiciel PiS w pracach nad zmianami w kodeksie wyborczym, w imieniu klubu poparł projekt rządzącej koalicji. Rok temu w wywiadzie dla portalu niezalezna.pl Jarosław Kaczyński mówiąc o potrzebie zmian w kodeksie wyborczym komentował decyzję sprzed 5 lat.

“ – W 2010 r. zmieniono kodeks wyborczy, który niestety – pod wpływem jednego z posłów, który prowadził sprawę i sprawozdawał, że wszystko jest w porządku – wtedy poparliśmy. Kodeks nie był w porządku, przyznajemy się do błędu, i od tego czasu podjęliśmy mnóstwo działań, poprawek do kodeksu, które powodowałyby że fałszerstwo wyborcze byłoby trudniejsze – mówił prezes Prawa i Sprawiedliwości.