Prezydium WRDS domaga się natychmiastowego odzewu premiera RP w sprawie stoczni Gryfia i elektrowni Dolna Odra

Związkowcy z elektrowni Dolna Odra żądają konsultacji społecznych w sprawie przyszłości przedsiębiorstwa. Słuchy o podziale zakładu i redukcji etatów nie napawają pracowników optymizmem. Pracownicy stoczni Gryfia domagają się przedstawienia obiecanej przez ministerstwo gospodarki morskiej koncepcji jej restrukturyzacji.

Prezydium Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego domaga się natychmiastowego odzewu premiera RP, ministra aktywów państwowych, ministra gospodarki morskiej i przedstawicieli PGE, w związku z niepewną sytuacją Zespołu Elektrowni Dolna Odra oraz trudną sytuacją finansową Morskiej Stoczni Remontowej Gryfia.
Jak czytamy w portalu igryfino.pl: ,,trudna sytuacja finansowa MSR Gryfia nie jest tajemnicą. Tajemnicą są za to plany na przyszłość”.

Chodzi o obiecywaną od dawna przez rząd koncepcję restrukturyzacji strategicznego dla Pomorza Zachodniego przedsiębiorstwa, które od dawna nie jest w najlepszej kondycji. W Świnoujściu, w oddziale stoczni Gryfia zaniepokojeni pracownicy zorganizowali pod zakładem pikietę w obronie miejsc pracy, dając do zrozumienia rządzącym, że czas na przemyślenia już minął i pora zacząć działać. Z poparciem dla pikietujących pracowników stoczni nie omieszkał wystąpić marszałek Geblewicz:

– Jak zagospodarować ten teren, by on dalej gospodarczo służył regionowi i by ludzie mieli pracę? Jesteśmy w stanie pomóc. Ale tu potrzeba dialogu. Musimy zaprosić stronę rządową, bez nich nie jesteśmy w stanie nic zrobić. (…)

Nie lepiej wygląda sytuacja z Zespołem Elektrowni Dolna Odra. Wojewódzka Rada Dialogu Społecznego zaprosiła do rozmowy na temat transformacji i przyszłości elektrowni w obliczu prowadzonej przez unię polityki klimatycznej, przedstawicieli Polskiej Grupy Energetycznej i przedstawiciela rządu, wojewodę zachodniopomorskiego, niestety najwyraźniej ważna dla pracowników i mieszkańców regionu sprawa nie za bardzo leży im na sercu, bo jak czytamy w portalu igryfino.pl: ,,Zaproszeni goście jednak nie wzięli udziału w dyskusji”.

Związkowcy uważają, że nie można już na obiecane od dawna zmiany dłużej czekać, bo proces restrukturyzacji powinien być ewolucyjny i trwać kilka lat. Jak czytamy w portalu igryfino.pl:

,,Działające w elektrowni związki zawodowe przypominają, że porozumienia z Polską Grupą Energetyczną GiEK S.A gwarantują zatrudnienie dla 1330 osób. Porozumienie nie jest respektowane. (…)

Prezydium WRDS jest zdziwione podejściem ministerstw, wojewody i PGE do sprawy. Zastanawiający jest nie tylko brak samej koncepcji potrzebnych zmian, ale przede wszystkim unikanie dialogu ze stroną społeczną i samorządem regionu. Marszałek Geblewicz czeka na przedstawienie wizji polityków rządzących:

– Energetyka w Polsce się zmienia, dyskutowaliśmy o tym wiele razy, w czasach poprzednich i obecnych rządów. Byłem zwolennikiem ewolucyjnej zmiany dla naszej Dolnej Odry. Zawsze takie rozwiązania będę wspierał, widzę wyzwania energetyczne, ale i te związane z załogą.

Opracowanie BC

Na podstawie igryfino.pl

Obraz: Michal P  https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szczeci%C5%84ska_Stocznia_Remontowa_%E2%80%9EGryfia%E2%80%9D