Czy zachodniopomorscy przedsiębiorcy doczekają się obiecanego przez marszałka Geblewicza wsparcia?

Obiecane przedsiębiorcom 50 milionów zł utknęło na etapie procedowania zasad przyznawania.

Co może być ważniejsze dla marszałka i całej jego świty superpełnomocników niż dbanie o regionalnych przedsiębiorców dzięki, którym urząd marszałkowski ma pieniądze na budowanie nowej reprezentacyjnej siedziby i innych podobnie ważnych dla Pomorza Zachodniego inwestycji?

Jeszcze w kwietniu tego roku marszałek chwalił się szybkim uruchomieniem pożyczek obrotowych dla przedsiębiorców w ramach Zachodniopomorskiego Pakietu Antykryzysowego, pierwszą taką inicjatywą w kraju:

– Bardzo dużo firm potrzebuje szybkiej pożyczki, pieniędzy by przetrwać. (…) Ja już mówiłem, że wiele naszego wsparcia nie ratuje przedsiębiorców, ale ratuje ZUS.

Marszałek Geblewicz zapowiedział szybką akcję pomocową, ale jak czytamy w portalu szczecin.tvp.pl szybka była tylko jak na razie autopromocja zarządu województwa: ,,Problem w tym, że do dziś nie ustalił on zasad przekazywania pieniędzy, na które przedsiębiorcy wciąż czekają”. Jak twierdzi przewodnicząca klubu PiS w sejmiku województwa Małgorzata Jacyna-Witt:

– „Cały czas to procedowanie trwa”.

Obiecane przedsiębiorcom 50 milionów złotych utknęło na etapie ustalania zasad jego przyznawania. Zarząd województwa postanowił przyznawać wsparcie tym przedsiębiorcom, którzy w ostatnich trzech miesiącach w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego stracili ponad 70 proc. dochodu. Na taką niekorzystną propozycję dla przedsiębiorców nie zgadzają się przedstawiciele Północnej Izby Gospodarczej, bowiem jak twierdzi wiceprezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie, Mirosław Sobczyk:

– Obejmie niewielką grupę przedsiębiorców. Uważamy, że źle się stało i wnioskujemy w dalszym ciągu o ten próg minimum 50-procentowy.

Pieniądze są, porozumienia nie ma, a w tym czasie już wielu przedsiębiorców, którzy nie doczekali obiecanego szybkiego dofinansowania musiało zamknąć swoje firmy lub zwolnić pracowników. W kolejce są już następni!

Opracowanie BC
Na podstawie szczecin.tvp.pl,  rpo.wzp.plhttps://szczecin.tvp.pl/49013576/obietnice-wyborcze-co-z-pomoca-dla-przedsiebiorcow

Obraz Peggy_Marco z Pixabay