Wreszcie zarzuty zostały postawione Prymasowi Polakowi – 30% lub L

„Jest to kompromitujące, że Ksiądz Prymas dzień przed uroczystością 100-lecia urodzin św. Jana Pawła II podaje wiadomość atakującą moją osobę, jakobym miał ukrywać księdza pedofila” – napisał w liście do biskupów bp Edward Janiak.

W filmie „Zabawa w chowanego” braci Sekielskich pojawiło się oskarżenie, że biskup kaliski Edward Janiak miał tuszować czyny pedofilskie ks. Arkadiusza H. Ustalenia Sekielskich poddawane były w wątpliwość, bo nawet pobieżna weryfikacja dat wskazuje, że do molestowań dochodziło ponad 19 lat temu,a bp Edward Janiak został biskupem kaliskim w 2012 r. Powstaje zatem pytanie, jak miał odpowiadać za przenosiny ks. H. w czasie, gdy nie był biskupem tej diecezji.

Oskarżenia pod adresem bp. Janiaka

Biskup kaliski Edward Janiak był jednym z „czarnych charakterów” najnowszego filmu dokumentalnego Tomasza i Marka Sekielskich, opisującego przypadki pedofilii wśród księży. Specjalne oświadczenie po emisji filmu wydał delegat KEP ds. ochrony dzieci i młodzieży abp Wojciech Polak. Przesłał on także zawiadomienie w sprawie biskupa kaliskiego do nuncjatury. W oświadczeniu abp Polak stwierdził, że dokument braci Sekielskich „ukazuje, że nie dochowano obowiązujących w Kościele standardów ochrony dzieci i młodzieży”. Dodał, że chodzi m.in. „o niewypełnienie obowiązków nałożonych na przełożonego przez prawo kościelne”.

List bp Janiaka do biskupów.

Jak ustalił serwis onet.pl bp  Edward Janiak, wysłał list do wszystkich biskupów, w którym krytykuje prymasa Wojciecha Polaka. Pisze o dziwnych działaniach Fundacji Św. Józefa KEP i przedstawia jak doprowadzono do nagonki na niego.

W moim odczuciu sprawcą ogromnego zamieszania i uderzeniem w wizerunek Kościoła w ostatnich dniach jest działanie ks. abp. Wojciecha Polaka —pisze bp Janiak.

W swym liście podkreśla, że abp Wojciech Polak dzień przed ukazaniem się filmu „Zabawa w chowanego” udał się do braci Sekielskich, którzy – jak zaznacza ordynariusz kaliski – są wrogami Kościoła i po tym spotkaniu zlecił prawnikom Kurii Gnieźnieńskiej zadanie opracowania swojego stanowiska wobec tego filmu.

Jest to kompromitujące, że ks. Prymas w dzień przed uroczystością 100-lecia urodzin św. Jana Pawła II podaje wiadomość, atakującą moją osobę jako bym miał ukrywać księdza pedofila. Owszem, zadzwonił do mnie i poinformował mnie o swoim zamierzeniu — czytamy w liście.

W KAI ukazał się wywiad z ks. abp. Wojciechem Polakiem, gdzie ujawnia, że Jego stanowisko wobec filmu jest kwestia jego sumienia. Kiedy przecież nie to chodzi, bo to jest kwestia faktów — zaznaczy bp Janiak.

Mocne słowa o Fundacji św. Józefa

Fundacja Świętego Józefa KEP powołana została przez biskupów na odbywającym się w dniach 8-9 października w Warszawie 384. zebraniu plenarnym KEP. Jej celem jest wspomaganie istniejących inicjatyw i podejmowanie nowych działań na rzecz różnorakiej pomocy osobom skrzywdzonym przez osoby duchowne.

Biskup Janiak w liście podkreśla, że Fundacja Świętego Józefa KEP, która ma nieść pomoc ofiarom pedofilii, została powołana wbrew woli hierarchów Kościoła w Polsce.

Jestem 24 lata biskupem i nigdy wbrew tajnemu głosowaniu, gdzie wynik był negatywny, nie zmieniono decyzji na pozytywny. Tym razem było inaczej — napisał biskup kaliski.

Wówczas wystąpiło dwóch biskupów, z Opola i Lublina, z głosem, żeby odstąpić od decyzji o niepowoływaniu Fundacji, gdyż ks. Prymas już podał do publicznej wiadomości, że KEP zatwierdziła Fundację i podał jej skład zarządu, w którym była p. Titaniec — pisze bp Janiak.

Marta Titaniec zgodnie z decyzją i wyborem Prymasa Polaka kieruje pracami Fundacji Świętego Józefa. Bp Janiak ocenia, że powołanie Fundacji Świętego Józefa było rozwiązaniem siłowym, o czym świadczy także o tym, że abp Polak nie został wybrany większością głosów KEP. Biskupi mieli podjąć decyzję, która miała na celu uchronienie Polaka od medialnych spekulacji oraz porażki.

Bp Edward Janiak informując o tych faktach podkreślił:

Mocno podkreślam, że nikt z Księży Biskupów nie jest za ukrywaniem księży pedofilów, nie ma dla nich miejsca w szeregach kapłańskich i wszyscy jesteśmy za ty, aby pomagać ich ofiarom.

Bp Janiak punktuje działania prymasa Polaka

Bp Janiak ma żal do abp Wojciecha Polaka i uważa, że spotkała go niezasłużona krzywda. Wylicza też co zrobił prymas Polak, który jego zdaniem:

uderzył w biskupa diecezjalnego i wydał na niego wyrok – pomimo możliwości skonfrontowania informacji zawartych w filmie Sekielskich z krokami podjętymi przez diecezję kaliską.

nie chciał zapoznać się z dokumentacją

wydał plakaty za pieniądze Fundacji, które w odbiorze społecznym zostały źle przyjęte przez wiernych, a na małych parafiach były zgorszeniem

Zdaniem biskupa Janiaka to prymas Polak uderza w wizerunek Kościoła w Polsce.

Wierzę, że prawda wyjdzie na jaw, zwłaszcza, że istnieją zapisy wszystkich rozmów z Panią Martą Titaniec. Wcześniej atakowano Ks. Dyrektora Cartitas Polska, dzisiaj mnie, a jutro może to byś następny z Księży Biskupów — napisał bp Edward Janiak

.
  • źródło: wpolityce.pl