Nagrody dla pracowników Urzędu Miasta Lublin. Kto i ile dostał?

Ponad 2,1 mln zł nagród finansowych przyznano w zeszłym roku pracownikom Urzędu Miasta Lublin. Najhojniej docenione (po 37 tys. zł) były dwie panie ze ścisłego kierownictwa Ratusza: zastępczyni prezydenta Monika Lipińska i skarbniczka miasta Irena Szumlak. Kto jeszcze został nagrodzony i jak to uzasadniano?

Zastępczyni prezydenta ds. społecznych była nagradzana trzykrotnie. Krzysztof Żuk dwa razy przyznał jej po 15 tys. zł, a raz 7 tys. Uzasadnienia są bardzo obszerne. Mowa m.in. o skutecznych staraniach o dotacje, wprowadzeniu elektronicznych opasek dla seniorów, sprawnym działaniu po pożarze domu pomocy społecznej, czy rozwoju systemu opieki nad seniorami. Monika Lipińska była też doceniona za koordynację wypłat z rządowego programu „Dobry Start” (tzw. 300 plus) i „bezkolizyjne” wdrożenie zmian w programie „500 plus”, gdy w lipcu 2019 r. świadczenie zaczęło przysługiwać także na pierwsze dziecko. Lista pochwał jest znacznie dłuższa.

Również trzykrotnie (15 tys., 7 tys., 15 tys. zł) nagradzana była skarbniczka miasta, Irena Szumlak. Także ona była doceniona za sprawne przeprowadzenie wypłaty „300 plus” oraz „500 plus”. Jedna z nagród (15 tys. zł) została przyznana za „całokształt pracy zawodowej”, wzorowe sprawowanie obowiązków, a także „kreatywność i innowacyjność” na stanowisku pracy, sprawne zarządzanie zespołem i wysoko ocenianą pracę w stowarzyszeniach i fundacjach. Dodajmy, że Irena Szumlak jest skarbniczką miasta od grudnia 1990 r.

Pozostałe osoby ze ścisłego kierownictwa Ratusza były nagradzane skromniej. Mowa o trojgu kolejnych zastępcach, którym prezydent przyznał po 15 tys. zł.

Za:

Regionalny portal informacyjny Dziennik Wschodni