Nie ma zgody sądu na likwidację Fundacji Czartoryskich

Sąd po raz kolejny oddalił wniosek o likwidację Fundacji Czartoryskich – czytamy na stronie wiadomosci.wp.pl (https://wiadomosci.wp.pl/fundacja-ksiazat-czartoryskich-nie-ma-pieniedzy-sad-ponownie-nie-zgodzil-sie-na-likwidacje-6463312138917505a ).

Polski sąd uznał, że nie ma oparcia w rzeczywistości twierdzenie fundacji o braku środków na jej działalność. Miało to być – zdaniem prawników fundacji – wystarczającym powodem do jej zlikwidowania. Sąd zauważył jednak,że jakkolwiek rzeczywiście Fundacja Czartoryskich przekazała pieniądze uzyskane od polskiego państwa do innych organizacji pozarządowych, w tym do nowej fundacji rodziny Czartoryskich – Le Jour Viendra – w Liechtensteinie, to nie znaczy, że ich nie ma. Jak czytamy w portalu, sąd stwierdził, że Fundacja powinna z tych pieniędzy korzystać.

Przypomnijmy, że w grudniu 2016 państwo polskie odkupiło za 100 mln Euro od spadkobierców fortuny książąt Czartoryskich prawo do dysponowania częścią kolekcji dzieł sztuki będących dziedzictwem tej fortuny.

Fundacja o otrzymała od Ministerstwa Kultury 100 mln Euro „w ramach transakcji sprzedaży 86 tys. obiektów muzealnych, budynków i biblioteki. Symbolem zawartej umowy był najcenniejszy obiekt w nabytej kolekcji, czyli obraz Leonarda da Vinci „Dama z łasiczką”.”

Po interwencji polskiej Najwyższej Izby Kontroli jej odponapisano w oświadczeniu – część pieniędzy otrzymały także: Fundacja Trzy Trąby, Fundacja Książąt Lubomirskich oraz Fundacja im. Feliksa hr. Sobańskiego. We władzach tych fundacji zasiadają osoby związane obecnie i niegdyś z Fundacją Książąt Czartoryskich.” – podsumowuje portal money.pl.

Obraz: Leonardo da Vinci „Dama z łasiczką”