Zwycięstwo sądowe w proteście wyborczym – ponowne przeliczanie głosów – 30% albo L

Akcja wyborcza w Milanówku! Potrzebna pomoc członków i sympatyków Ruchu Kontroli Wyborów!

Szanowni Państwo,

W najbliższą sobotę 23 marca br. o godz. 9.00 w Milanówku zgodnie z orzeczeniem Sądu Okręgowego odbędzie się ponowne przeliczenie głosów w wyborach do Rady Miasta Milanówka. Proszę wszystkich członków Stowarzyszenia RKW a także innych wolontariuszy do zgłaszania swojego uczestnictwa w charakterze męża zaufania lub obserwatora w tym procesie ponownego ustalenia wyników wyborów celem zapewnienia zgodności z prawem wyborczym i uczciwością.

Proszę o pilne zgłaszanie swojego uczestnictwa pod mój telefon: 692 443 703 oraz mail:  azdun01@gmail.com

Wasze miejsce zamieszkania nie ma znaczenia.

W załącznikach przesyłam Państwu stosowne dokumenty urzędowe i pismo zainteresowanej, której protest wyborczy zainicjował sobotnią akcję.

Pozdrawiam

Andrzej Zdun

RKW Mazowsze

A oto apel skierowany ze strony osoby, która wygrała protest na ręce Andrzeja Zduna szefa RKW Mazowsze:

Szanowny Panie,

Po ogłoszeniu wyniku wyborów samorządowych 21.10.2018 r. do Rady Miasta Milanówka, złożyłam protest wyborczy do Sądu Okręgowego w Warszawie, mając wiedzę od mojego męża zaufania o nieprawidłowościach jakie występowały w obwodowej komisji wyborczej mojego okręgu.

Sąd wydał postanowienie, uprawomocnione 27.02.2019, stwierdzając nieważność wyboru i wygaśnięcie mandatu radnej Kingi Niedźwieckiej-Reszczyk. Zobowiązał obwodową komisję wyborczą do spraw ustalenia wyników wyborów, do ponownego przeliczenia głosów na obie radne. Sąd Okręgowy – 3 sędziów w składzie – przeliczył karty do głosowania i ustalił, iż na mnie było oddanych 123 ważnych głosów, a na moją kontrkandydatkę122 głosy. Wojewoda mazowiecki zarządził na dzień 23.03. godz. 10:00 ponowne przeliczenie głosów na obie kandydatki na radną Rady Miasta Milanówka.

Liczenie głosów będzie odbywało się w Urzędzie Miasta Milanówka przy ul. Kościuszki 45, budynek B, w piwnicy. Zaś na 1-szym piętrze będzie urzędować Miejska Komisja Wyborcza.

Z tego co mi się udało ustalić, to obwodowa komisja zbiera się w sobotę już o godz. 9:00 – „zarządzenie” przewodniczącej.

Bardzo proszę o pomoc i obecność przedstawiciela Ruchu Kontroli Wyborów przy powtórnym liczeniu kart w najbliższą sobotę.

Z poważaniem,

Ewa Galińska