W Łebie protestują przeciwko nieprawdziwym informacjom na temat pensjonatu prezesa Obajtka

Od kilku tygodni prezes Orlenu Daniel Obajtek i sprzyjający mu politycy z PiS muszą się nieźle gimnastykować żeby odpierać ataki opozycji, wykorzystującej każdą okazję aby osłabić notowania partii rządzącej, a przy okazji medialnych spekulacji na temat majątku prezesa dostało się też niezasłużenie innym. W Łebie, która stała się jednym z bohaterów medialnych doniesień, ani samorząd, ani mieszkańcy nie zamierzają jednak bezczynnie przyglądać się jak szargane jest ich dobre imię.

Chodzi o sprawę sławnego już w całym kraju pensjonatu z restauracją, który zakupił w centrum Łeby Daniel Obajtek od żony burmistrza kurortu. Sama transakcja jak i dalsze losy nieruchomości stały się pożywką dla szukających sensacji mediów i okazją do wysuwania podejrzeń natury korupcyjnej.

Jak donosi portal gdansk.tvp.pl samorządowcy Łeby i przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych oraz zniesmaczeni zachowaniem mediów mieszkańcy miasta postanowili zaprotestować przeciwko według nich niewiele mających wspólnego z prawdą doniesieniom dotyczącym zakupionej w Łebie przez Daniela Obajtka nieruchomości, przedstawiających w złym świetle zarówno włodarza Łeby jak i podmioty stowarzyszone w Lokalnej Grupie Działania ,,Dorzecze Łeby”.

Protestują przeciwko rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji o rzekomej dotacji dla Daniela Obajtka z unijnego funduszu wspierania rybaków, jakiej rzekomo miało jemu udzielić stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ,,Dorzecze Łeby”. Domagają się też od komercyjnych mediów sprostowania wszystkich podawanych dotąd niezgodnych z prawdą informacji dotyczących sprawy nabycia oraz prowadzenia pensjonatu i restauracji należących do prezesa spółki Orlen.

Więcej faktów na stronach:        https://gdansk.tvp.pl/52973943/protest-w-lebie

Opracowanie BC

Źródło: