PUM w Szczecinie wygasza kierunek ratownictwa medycznego

Kto będzie ratował życie obywateli? Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie zapowiedział wygaszenie kierunku ratownictwa medycznego.

Aktualne „ratowanie życia” za wszelką cenę paradoksalnie może odebrać w przyszłości życie wielu obywatelom. I nie będzie to tylko skutek coraz bardziej pogarszającej się sytuacji społecznej i ekonomicznej jednostek. Przede wszystkim, tak wielkie zaburzenie równowagi finansów publicznych, na które pozwolił sobie rząd spowoduje niewydolność polskiej służby zdrowia.

Jeśli dalej utrzyma się tendencja do wydawania znacznej części środków na walkę z wiatrakami jaką jest prowadzona polityka koronawirusowa, to niewiele już ich zostanie na inne ważniejsze cele, szczególnie, że nierozsądne poczynania narobiły już szkód nieodwracalnych.

Pojawiły się już pierwsze jaskółki tego co będzie się działo w niedalekiej przyszłości. Jedna z bardziej liczących się polskich uczelni medycznych, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie rezygnuje od przyszłego roku akademickiego z naboru na niezwykle ważny dla walki o życie kierunek … ratownictwo medyczne. Przyczyna jest bardzo prozaiczna, brak pieniędzy! Utrzymywanie kierunku uczelni się po prostu nie opłaca.

Dziekan wydziału Nauk o Zdrowiu PUM twierdzi, że subwencja z ministerstwa zdrowia nie wystarcza na utrzymanie tego kierunku:

– Co roku zapisuje się na niego dwudziestu kilku studentów, to zaledwie 1/3 przygotowanych miejsc. W dodatku nie wszyscy kończą studia.
(…) wiąże się to z bardzo wysokim kosztem kształcenia. W tej chwili wykształcenie jednego studenta ratownictwa osiągnęło koszt równy studentowi kierunku lekarskiego.

Przeciwko takiej polityce szczecińskiej uczelni zaprotestowało Stowarzyszenie Ratowników Medycznych Pomorza Zachodniego. Jak twierdzi prezes zarządu stowarzyszenia, Bartosz Zimoch:

– Brakuje ratowników w systemie opieki zdrowotnej.

– Uczelnia tłumaczy to względami ekonomicznymi, co w naszym odczuciu jest co najmniej nieetyczne w dobie tak dużych niedoborów w kadrze medycznej.

W związku z tym stowarzyszenie zwróciło się z bijącym na alarm apelem nie tylko do władz uczelni, ale również do ministerstwa zdrowia oraz wojewody i marszałka województwa zachodniopomorskiego. Do akcji dołączyli również szczecińscy licealiści, którzy złożyli petycję w obronie kierunku.

Ale z pustego i Salomon nie naleje, a co dopiero z podziurawionym jak sito budżetem ministerstwo zdrowia, czy samorząd. Pozostanie nam narodowe szkolenie zdalne z ratownictwa medycznego.

Na podstawie radioszczecin.plhttps://radioszczecin.pl/1,407295,pum-wygasza-kierunek-ratownictwo-medyczne-to-nie

Obraz VIVIANE6276 z Pixabay