Izraelska policja wyrzucona przez Macrona z Bazyliki św. Anny w Jerozolimie

Wynoście się! Nie podoba mi się to, co robiliście w mojej obecności!

Musza być respektowane zasady obowiązujące od stuleci! Wynoście się!

Energiczna, stanowczo i nie dopuszczająca dyskusji wypowiedź prezydenta Francji Emmanuela Macrona do izraelskich policjantów związana była z naruszeniem przez Izrael eksterytorialności Bazyliki świętej Anny w Jerozolimie. Należy ona od wieków do eksterytorialnych Posiadłości Francji w Ziemi Świętej a policja izraelska była wewnątrz świątyni bez porozumienia i bez zgody Francji. W 1856 r. Imperium Osmańskie przekazało bazylikę cesarzowi Napoleonowi III.

Można się przekonać w jaki sposób głowa państwa, stanowczo i bez oglądania się na „nietykalność” Izraela, powinna reagować na jakiekolwiek umniejszanie suwerenności i powagi państwa jakie reprezentuje. Można Francuzom pozazdrościć oglądając ten film a także materiał z reakcji prezydenta Francji Jacques Chiraca podczas jego wizyty w 1996 r., odmówił on wtedy wejścia do bazyliki, jeżeli będą tam przebywać izraelscy funkcjonariusze. Uznał to za prowokację i zagroził, że wróci na pokład swojego samolotu.