RKW na Święcie Niepodległości Węgier – 15 marca 2016 roku

W dniu 15.03.2016 Węgrzy obchodzili swoje Święto Niepodległości w rocznicę Wiosny Ludów 1848 roku.  Nie zabrakło na nim delegacji Stowarzyszenia RKW. Pojechała tam delegacja z RKW Wałbrzych i RKW  Ząbkowice Śląskie  w osobach Ryszard Jordan (członek zarządu ), Marcin, Adrian, Beata, Agnieszka, Ania, Jerzy, Darek i Zdzisław oraz koledzy z Oddziału RKW Siedlce. Pierwszy dzień poświęciliśmy na zwiedzanie pięknego Budapesztu przy przepięknej pogodzie. Drugi dzień pobytu, co prawda deszczowy, ale jakże podniosły i szczęśliwy dla mieszkańców Węgier i dla nas obecnych, upłynął na udziale w obchodach Święta Niepodległości. Najpierw byliśmy obecni pod Muzeum Narodowym podczas przemówienia premiera Węgier Wiktora Orbana wśród tłumu naszych rodaków z masą flag i  banerów, pośród tłumu szczęśliwych Węgrów, pozdrawiających nas i dziękującym nam za obecność. Następnie prześliśmy z naszym banerem RKW  na Zamek Królewski,  ulicami Budapesztu  wśród uradowanych Węgrów. Spotkaliśmy tam też delegację z RKW Siedlce w składzie Maciej Kublikowski, Aldona Choma i  Mariusz Majek. Na Zamku Królewskim spotkaliśmy wspaniałego Węgra Zoltana, który dziękował nam za obecność i wsparcie w języku polskim, który znał bardzo dobrze, gdyż ma żonę Polkę. Cżęstował nas swojską palinką.

Jeden szczegół nas zaskoczył wśród Węgrów, mianowicie  wszyscy węgierscy policjanci  mieli na mundurach przypięte kotyliony w barwach narodowych, co szczególnie kontrastuje z naszymi policjantami w dniu  naszego Święta Niepodległości 11 listopada 2015 w Warszawie, kiedy na nasze pytanie odpowiadali, że im nie wolno, ale w państwie teoretycznym PO wszystko było możliwe.

Wiemy też że ta pierwsza nasza wizyta nie będzie ostatnią na Węgrzech a październik się zbliża.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim uczestnikom wyjazdu

Ryszard Jordan