Andrzej Dera

Nazwisko:
Dera
Kariera:

Sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta (16 listopada 2015) odpowiada za sprawy samorządowe i kontakty z parlamentem, reprezentuje prezydenta podczas prac legislacyjnych w parlamencie i odpowiadać za "dyżury prezydenckie" w Sejmie. Andrzej Dera (ur. 10 września 1961, Ostrów Wielkopolski) ukończył prawo na Uniwersytecie im Adama Mickiewicza w Poznaniu (), aplikant sądowy w Sądzie Wojewódzkim w Kaliszu (1987-1990), radny miejski z list Komitetu Obywatelskiego w Ostrowie Wielkopolskim (1990), Kierownika Urzędu Rejonowego (1991-1996), z-ca Dyrektora Zarządu Dróg i Zieleni w Ostrowie Wielkopolskim (1996-1997), radny samorządu powiatowego z list AWS (1998), starosta ostrowski (1999-2002), specjalista ds. inwestycji w HOLDIKOM S.A (spółka komunalna), poseł z listy Prawa i Sprawiedliwości w 2005 roku (7520 głosów), 2007 roku (13 190 głosów) i w 2011 roku, sekretarz generalny Solidarnej Polski (2012).

Opis:

Członek Komisji śledczej do zbadania okoliczności porwania i zabójstwa Krzysztofa Olewnika, po śmierci Zbigniewa Wassermanna w zamachu smoleńskim, zastąpił go 7 maja 2010 roku w Komisji śledczej do zbadania afery hazardowej. Od 2006 roku jest członkiem Krajowej Rady Sądownictwa.

W 2010 r. jako przedstawiciel PiS w pracach nad zmianami w kodeksie wyborczym, w imieniu klubu poparł projekt rządzącej koalicji. Rok temu w wywiadzie dla portalu niezalezna.pl Jarosław Kaczyński mówiąc o potrzebie zmian w kodeksie wyborczym komentował decyzję sprzed 5 lat.

“ - W 2010 r. zmieniono kodeks wyborczy, który niestety – pod wpływem jednego z posłów, który prowadził sprawę i sprawozdawał, że wszystko jest w porządku – wtedy poparliśmy. Kodeks nie był w porządku, przyznajemy się do błędu, i od tego czasu podjęliśmy mnóstwo działań, poprawek do kodeksu, które powodowałyby że fałszerstwo wyborcze byłoby trudniejsze - mówił prezes Prawa i Sprawiedliwości.

Funkcja:
Urząd centralny: