Andrzej Czerwiński

Nazwisko:
Czerwiński
Kariera:

Jest synem Edwarda i Stanisławy[1]. W 1979 ukończył studia na Wydziale Elektrotechniki, Automatyki i Elektroniki Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie (magister inżynier elektryk). Odbył następujące studia i kursy podyplomowe: Pensylwania – administracja publiczna – rozwój regionalny, Salzburg – przedsiębiorcze miasta, Kopenhaga – rozwój demokracji lokalnych, Akademia Ekonomiczna w Krakowie – organizacja i zarządzanie. W latach 1979–1989 pracował w Zakładzie Energetycznym Kraków Rejon w Nowym Sączu, następnie przez cztery lata prowadził własną firmę. W 1993 został przewodniczącym zarządu wojewódzkiego Kongresu Liberalno-Demokratycznego. W 1994 objął to samo stanowisko w Unii Wolności. W 2001 przeszedł do Platformy Obywatelskiej. W latach 1994–2001 pełnił funkcję prezydenta miasta Nowego Sącza, zasiadał też w radzie miasta. W 1999 był współzałożycielem Związku Powiatów Polskich, został członkiem zarządu ZPP oraz członkiem Komitetu Wykonawczego Rady Gmin i Regionów Europejskich (CEMR). Objął również funkcję przewodniczącego Konwentu Seniorów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu. Od 2001 do 2007 sprawował mandat posła na Sejm IV i V kadencji wybranego z listy Platformy Obywatelskiej w okręgu nowosądeckim. W wyborach parlamentarnych w 2007 po raz trzeci został posłem, otrzymując 24 708 głosów. W 2011 z powodzeniem ubiegał się o reelekcję, dostał 16 723 głosy[2]. 15 czerwca 2015 premier Ewa Kopacz poinformowała o wysunięciu jego kandydatury na urząd ministra skarbu[3]. Stanowisko to objął następnego dnia. W 2015 został odznaczony Odznaką Honorową za Zasługi dla Samorządu Terytorialnego[4].

Opis:

Andrzej Stanisław Czerwiński[1] (ur. 8 listopada 1954 w Nowym Sączu) – polski polityk, samorządowiec, były prezydent Nowego Sącza, poseł na Sejm IV, V, VI i VII kadencji, minister skarbu państwa od 2015.

Funkcja:
Urząd centralny: